Konvooi met eerste nieuwe windmolen Almere Pampus aangekomen

ALMERE • Za 8 mei 2021 | 11:10 • Zaterdag 8 mei 2021 | 11:10

De eerste nieuwe windmolen van Almere Pampus is zaterdag op z’n bestemming aangekomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het konvooi, drie lange vrachtwagens met wieken van ruim 13 ton per stuk, uit Rotterdam aanrijden.

In totaal komen er tien nieuwe windmolens op Pampus Poort te staan. Die worden de komende weken geleverd. De nieuwe molens zijn als ze éénmaal rechtop staan 150 meter hoog. Vijftig meter hoger dan de vorige. De wieken zijn zo’n 60 meter lang. Voor het gigantische transport door Almere Poort, moest dan ook op verschillende plekken de weg worden aangepast. Verkeersborden werden verwijderd, de middenberm werd verhard en verschillende rotondes werden aangepast.

Voor initiatiefnemer John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind, is de aankomst van de eerste nieuwe windmolen een bijzondere dag: "Na zes jaar voorbereiding is dit een van de mijlpalen van het project." De tien verouderde windmolens zijn begin vorig jaar ontmanteld. Die waren na 20 jaar dienst aan vervanging toe. De nieuwe windmolens moeten eind oktober getest en gereed zijn. "En dan kunnen we stroom maken", zegt Van Diepen met enige trots. Als het even meezit gaat dat nog ruim voor eind van het jaar gebeuren: "Het hele windmolenpark zal stroom leveren voor ongeveer 30.000 woningen. Dat is een derde van alle Almeerse huizen."

Bang dat de nieuwe molens misschien binnen vijf jaar moeten wijken voor de woonwijk Pampus Hout, is Van Diepen niet. "We hebben een minimale draaitijd van vijftien jaar toegezegd gekregen." Dat wil overigens niet zeggen dat er geen woningen gebouwd kunnen worden. Van Diepen: "Als ze er komen, kunnen ze toegroeien tot ongeveer 500 meter afstand van de turbines ." Als de woningen er na vijftien jaar nog niet zijn, mogen ze door blijven draaien tot het eind van hun technische levensduur en dat is ongeveer twintig jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel