Defensie past oefening aan door broedende roofvogels

DRONTEN • Ma 10 mei 2021 | 17:27 • Maandag 10 mei 2021 | 17:27

Defensie heeft haar driedaagse oefening in de gemeente Dronten aangepast vanwege broedende buizerds en haviken. Die zitten in het Roggebotzand. In dat natuurgebied vervalt de oefening, de training van de Land- en Luchtmacht gaat door in het Reve-Abbertbos en Spijkbos.

De wijziging van de militaire oefening gebeurt op verzoek van Staatsbosbeheer. Die vroeg Defensie hoe bij de oefening de wet Natuurbescherming nageleefd kon worden, met het oog op de beschermde roofvogels. Daarop werd in samenspraak besloten om de oefening alleen in en boven het Reve-Abbertbos en Spijkbos te houden. Dat voorkomt dat militairen en luchtmachtpiloten de broedtijd in het Roggebotzand verstoren.

Bij de oefening spelen militairen 'de vijand' en gaan luchtmachtpiloten op zoek naar hen. Militairen kunnen in de natuur worden gezien, helikopters kunnen voor geluidsoverlast zorgen. De heli's vliegen dagelijks heen en weer naar Gilze-Rijen. Volgens Defensie wijken de heli's af en toe uit naar de Veluwe om "onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden om hinder te voorkomen".

De militaire training duurt tot en met woensdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel