Taakstraf voor rijden onder invloed en veroorzaken ongeluk

LELYSTAD • Ma 10 mei 2021 | 21:12 • Maandag 10 mei 2021 | 21:12

Een 24-jarige man uit Lelystad heeft een taakstraf van 200 uur opgelegd gekregen voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een ongeluk waarbij meerdere mensen gewond raakten. De helft van de opgelegde straf is voorwaardelijk. Daarnaast heeft de man een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden gekregen, met een proeftijd van een jaar.

De Lelystedeling bestuurde op 26 mei 2018 een auto met daarin nog drie passagiers. Hij zou de Bob zijn, maar had ondanks dat gedronken en drugs gebruikt. In Wildervank (Groningen) zou hij te snel en roekeloos gereden hebben. De auto raakte van de eigen weghelft, belandde in de berm en reed daar tegen een boom aan. Twee passagiers liepen daarbij botbreuken op.

Volgens de advocaat van de Lelystedeling was niet te bewijzen dat de man te hard reed of dat hij onder invloed achter het stuur zat. De man had kort na het ongeluk wel tegen de politie gezegd dat hij alcohol en cocaïne op had, maar in de rechtbank verklaarde hij dat hij toen nog in de war was door alles wat gebeurd was.

De rechtbank was het eens met dat niet aan te tonen is of de man inderdaad te hard reed. Dit kon niet vastgesteld worden na de verkeersongevallenanalyse. Twee inzittenden verklaarden achteraf wel dat de man te snel zou hebben gereden, maar dat zijn subjectieve conclusies. De rechtbank zag die verklaringen daarom niet als bewijs. Wel rekende de rechters de man aan dat hij onder invloed achter het stuur was gekropen.

Normaal gesproken staat op een dergelijke situatie een onvoorwaardelijke taakstraf en een onvoorwaardelijke rijontzegging. Omdat de man zelf ook gewond raakte bij het ongeval, en een baan heeft waarbij hij zijn rijbewijs nodig heeft, is de rechtbank daar nu van afgeweken. Ook telde mee dat hij sinds het ongeluk niet meer in aanraking is geweest met justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel