Transparante gondels: 'Bang voor studenten die met billen bloot gaan'

ALMERE • Di 11 mei 2021 | 15:21 • Dinsdag 11 mei 2021 | 15:21

Almeerse oppositiepartijen zijn met stomheid geslagen nu de gondels van de Floriadekabelbaan toch doorzichtig zijn. Maandag werd dit duidelijk, terwijl met Rijkswaterstaat is afgesproken dat passagiers niet zichtbaar mogen zijn voor weggebruikers op de A6.

"De gondels blijven zoals ze nu zijn", zei Jelle Mertens van fabrikant Doppelmayr maandag over de kabelbaan. "Ze zijn transparant, zodat er goed toezicht mogelijk is op de stations, maar ook op het tracé." Volgens Mertens zijn er wel maatregelen genomen om mensen zo min mogelijk zichtbaar te maken, zoals een maximale hoogte van de masten. Dit werd bevestigd door de Floriade. Rijkswaterstaat heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gondels.

'Omgekeerde wereld'
Toon van Dijk van de PVV heeft het nieuws over de doorzichtige gondels met verbazing gelezen. "De gondels gaan nu al ongeblindeerd over de A6 heen. Wat ik kan vaststellen is dat dit niet conform de afspraken is. Het is de omgekeerde wereld en ik begrijp het ook écht niet. Rijkswaterstaat is duidelijk geweest en heeft de voorwaarden opgesteld. Om dan zelfstandig als Floriade te besluiten om toch transparante gondels te doen, lijkt mij niet goed."

De fractievoorzitter is bang voor studenten die met de billen bloot gaan. "Nu zijn die dingen nog leeg. Straks gaan daar mensen in. Ik zie het al gebeuren dat een stel studenten de broek naar beneden trekt en met de billen tegen de ruiten gaan staan. Dat doen ze in wintersteden ook."

Van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Hij is benieuwd of de gemeenteraad verkeerd is voorgelicht toen er werd besloten om geen milieueffectrapportage op te stellen. "De raad heeft dat besluit genomen op basis van documenten waarin staat dat de gondels geblindeerd zouden worden."

Ook Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren is op zoek naar antwoorden. "Het gaat om de veiligheid. Dus het lijkt me niet dat de Floriade dit zo makkelijk naast zich neer kan leggen. Eigenlijk is het erg als Rijkswaterstaat moet optreden tegen de eigen overheid, want de gemeente is 100 procent aandeelhouder van de Floriade." Ook de SP geeft aan dat ze het niet eens zijn met de gang van zaken.

'Sleutel ligt bij Rijkswaterstaat'
Een aantal politieke partijen, waaronder D66, Leefbaar Almere en de PvDA zegt het onderzoek van Rijkswaterstaat af te wachten. Jan Lems van D66: "Rijkswaterstaat heeft de vergunning afgegeven. Als ik naar mezelf kijk vind ik het niet zo'n probleem dat ze doorzichtig zijn. Ik vind het wel een gezellig gezicht. Er zijn partijen die gelijk angstig zijn dat mensen gaan zwaaien. Ik geloof dat niet zo. De sleutel ligt nu bij Rijkswaterstaat. Laten we dat eerst afwachten."

GroenLinks: non-verhaal
Jaap Steenkamer van GroenLinks, ook de partij van Floriade-wethouder Jan Hoek, geeft aan dat hij de berichtgeving over de kabelbaan een "non-verhaal" vindt. "Niet alles van de Floriade hoeft voorpaginanieuws te zijn. Er is een suggestie gedaan of je wel of niet in een gondel kunt kijken. Rijkswaterstaat gaat in gesprek met Doppelmayr. Misschien doen ze nog een sticker erop. Ik zie de nieuwswaarde er niet van in."

VVN: ook geblindeerde cabines leiden af
Dat Rijkswaterstaat akkoord is gegaan met de komst van de kabelbaan over de A6 is iets waar Veilig Verkeer Nederland niet blij mee is. De organisatie riep eerder al op tot het plaatsen van waarschuwingsborden, omdat gevreesd wordt dat automobilisten worden afgeleid.

Gevraagd naar de gevolgen van doorzichtige in plaats van ondoorzichtige cabines zegt een woordvoerder. "Wij zijn sowieso tegen elke vorm van afleiding boven of rondom de snelweg. Ook geblindeerde cabines leiden al af."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel