Kunstwerk 'Infinity' uit water getakeld voor inspectie

DRONTEN • Di 11 mei 2021 | 17:47 • Dinsdag 11 mei 2021 | 17:47

Het kunstwerk 'Infinity' in Dronten is dinsdagochtend uit het water getakeld. De zes meter hoge metalen ring in woonwijk De Gilden is beschadigd geraakt door een voorjaarsstorm in maart. Er zijn kleine scheurtjes geconstateerd aan de binnenkant en onderkant van de ring. Daarom benaderde de gemeente Dronten een kraanbedrijf en Kunstwacht om het werk naar de kant te halen voor een nadere inspectie.

Volgens Joram Grootveld van Kunstwacht kwam de stormschade aan het licht na een melding dat 'Infinity' bewoog. "Toen zijn we gaan controleren en toen kwamen we tot de ontdekking dat er op een aantal plekken scheuren kwamen." Kunstwacht is een organisatie voor het onderhoud van kunstwerken in de openbare ruimte. In samenwerking met het kraanbedrijf is 'Infinity' op een naastgelegen grasveld gelegd. Daar wordt het kunstwerk binnenkort geïnspecteerd.

'Kan omgaan als je niks doet'
Een technisch bedrijf gaat de constructie van 'Infinity' doorlichten. Volgens Grootveld moeten de scheurtjes hersteld worden zodat de grote ring niet kan omvallen. "Nu is het nog onder controle. Vandaar dat we snel handelen. Als je dit ongemoeid laat, heb je kans dat-ie zou kunnen omgaan. Hij moet zo stabiel mogelijk blijven." Grootveld denkt dat herstel noodzakelijk is om nog meer instabiliteit en scheefstand te voorkomen. "Het is nu met het blote oog, maar er zijn wel wat herstelwerkzaamheden nodig. Ik schrijf-em nog niet af, zeker niet."

"Het moet eruit zien alsof-ie zweeft op het water en dat maakt het heel mooi."

— Joram Grootveld, Kunstwacht

Wie betaalt deze operatie?
De gemeente Dronten draagt de kosten van het project en bepaalt of de metalen ring hersteld wordt. "Sowieso moest-ie van z'n plek afgehaald worden en wat er daarna moet gebeuren, moet ook in overleg met de gemeente gebeuren." Grootveld weet nog niet wanneer het werk weer kan worden teruggeplaatst. Volgens hem hangt dat van het verloop van het project af. Hij hoopt wel dat het werk weer terug kan keren op zijn plek. Infinity is in 2015 neergezet in Dronten en is een uitvergroting van de ring om een kippenpoot. "Het moet eruit zien alsof-ie zweeft op het water en dat maakt het heel mooi."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel