Blikjes inleveren levert nu al geld op bij COOP

EMMELOORD • Vr 14 mei 2021 | 14:15 • Vrijdag 14 mei 2021 | 14:15

Bij supermarkt COOP Greidanus in Emmeloord krijgen mensen die blikjes inleveren daar nu al geld voor terug. Dat terwijl het statiegeld op blik pas op 31 december 2022 landelijk wordt ingevoerd. Bij de COOP levert een blikje vanaf deze week vijf cent op.

Supermarkteigenaar Sybolt Greidanus ergert zich enorm aan de grote hoeveelheid blikjes die zomaar worden weggegooid en in de natuur belanden. "Ik vind het rommelig en vies. En beesten die blik inslikken kunnen er aan doodgaan. Als er gemaaid wordt, dan versnippert het blik namelijk in allemaal kleine scherpe stukjes."

Greidanus staat dan ook helemaal achter het kabinetsbesluit om ook op blikjes frisdrank en bier statiegeld te gaan heffen.

"In Duitsland doen ze het al jaren zo"

— Sybolt Greidanis

Waarom wachten als het toch al kan?
Vanaf 1 juli komt er bovendien ook statiegeld op kleine plastic flesjes. Dat moment is door Greidanus aangegrepen om een nieuwe statiegeldautomaat aan te schaffen. Die is ook al volledig ingericht op het innemen van blik. "Want in bijvoorbeeld Duitsland doen ze het al jaren zo."

Greidanus besloot om niet te wachten tot eind 2022 met het inschakelen van de functionaliteit voor blik en geeft dus nu al een stuiver per blikje.

Stuiver per blikje
Het 'statiegeld' wordt aan de kassa verrekend. Aan het aantal in te leveren blikjes zit geen maximum, maar de korting op de bon zal maximaal 10 procent bedragen. "Stel iemand levert 50 blikjes in, dat is dat dus €2,50 korting. Maar je moet dan wel voor minstens 25 euro aan boodschappen doen."

Voorlopig betaalt Greidanus het statiegeld dus nog uit eigen zak. "Om mensen te binden aan je bedrijf. En ook te laten zien dat wij een voorloper zijn, durven te zijn."

Let op: deuk de blikjes niet in
Belangrijk is wel dat de blikjes niet ingeknepen of platgeslagen zijn. De emballage-automaat slikt alleen blikjes die hun oorspronkelijke vorm hebben, omdat anders de streepjescode niet goed gelezen kan worden. Het apparaat slaat de blikjes vervolgens in elkaar, zodat het afval minder ruimte inneemt.

Als het statiegeld op blik in 2023 landelijk een feit is, dan gaat het om 15 cent per blikje. Datzelfde bedrag komt vanaf 1 juli dit jaar bovenop de aanschafprijs van kleine plastic flesjes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel