Durf! moet jongeren van de drank en drugs weghouden

URK • Vr 14 mei 2021 | 18:28 • Vrijdag 14 mei 2021 | 18:28

Een positieve en gezonde leefomgeving voor jongeren, dat is het streven van Durf! Het is een nieuwe website die ervoor moet zorgen dat de Urker jeugd wegblijft van drank en drugs.

Urk is drie jaar geleden gekozen om te leren van het IJslands preventiemodel. Het Trimbos instituut en Nederlands Jeugdinstituut begeleiden de gemeente daarbij. IJslandse jongeren waren 20 jaar terug in Europa grootverbruikers als het aankomt op drank en drugs. Na de invoering van het model gebruiken zij het minst. Urk kijkt nu of het model ook daar kan werken. Vijf andere gemeentes in Nederland doen ook mee met de proef.

Om erachter te komen wat speelt onder de jongeren is een vragenlijst ingevuld. De vragen gaan over ouderbetrokkenheid, vrijetijdsbesteding, preventie en handhaving. Jongeren hebben de vragenlijst anoniem ingevuld. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend.

Het gaat om 350 jongeren van 15 en 16 jaar oud. Meer dan de helft daarvan heeft zeker één keer alcohol gedronken in de 30 dagen voorafgaand de enquête. Meer dan 10 procent geeft aan te veel gedronken te hebben. Vervolgens wordt gevraagd hoe ouders reageren op het middelengebruik van hun kinderen.

Verder is onderzocht hoe vaak de jongeren sporten en hoe gezond ze zich voelen. Het grootste deel van de Urker jongeren is gelukkig, ruim 90 procent. Hetzelfde deel van de ondervraagde groep voelt zich veilig in hun wijk. Dat geldt ook voor hoe veilig de pubers zich op school voelen. Een derde geeft aan zich te vervelen op school.

Wat is het IJslandse preventiemodel?
In het IJslandse Preventiemodel wordt gekeken hoe jongeren tot drank- en drugsgebruik komen. Achterliggende oorzaken zoals verveling en laat op straat rondhangen worden aangepakt. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe jongeren meer regelmaat in hun leven kunnen krijgen en hoe de relatie met hun ouders verbeterd kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel