Vier politieke partijen: 'Almere moet stoppen met maaien in mei'

ALMERE • Wo 19 mei 2021 | 8:05 • Woensdag 19 mei 2021 | 8:05

Volgens vier politieke partijen in Almere moet de gemeente stoppen met het maaien van gras in de maand mei. Het is volgens hen een maand die belangrijk is voor de biodiversiteit. Maaien zorgt ervoor dat wilde bloemen doodgaan, dat is slecht voor de insecten die ervan leven. Het heeft vervolgens ook effect op de vogels in de stad. Die eten namelijk de insecten op.

De Partij voor de Dieren, PvdA, ChristenUnie en de SP hebben vragen gesteld aan het stadsbestuur. De partijen vinden dat de gemeente de natuur op de eerste plek moet zetten bij het maaibeleid. "Begin deze maand stonden vele velden die Almere gelukkig nog rijk is in bloei", zegt fractievoorzitter Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. "En inmiddels krijgen we signalen - en dat hebben we ook zelf waargenomen - dat er flink gemaaid is. Echt overal. We krijgen signalen vanuit de hele stad."

In 2020 is door de gemeenteraad de visie ecologie aangenomen. Daarin staat dat gras in de stad minder vaak gemaaid moet worden of slechts kleine delen per grasveld. "Dat houdt dus in dat je rekening houdt met de omstandigheden en met de natuur." De partijen zeggen dat ze dit beleid niet terugzien bij de maairondes begin mei. De vraag aan het college is waarom ervoor gekozen is om de grasvelden geheel te maaien. "Veel burgers maken zich daar ook zorgen over en storen zich daaraan."

Maai-me-niet-bordjes
Verder stellen de partijen dat het volgens de gemeente mogelijk is voor inwoners om een maaivrij gebied op te geven. Dat zou blijken uit een reactie van de gemeente Almere op Twitter, op vragen van een inwoner. De partijen hebben geprobeerd om dit te doen, maar kunnen er naast de tweet geen informatie over vinden. Ze zien graag dat deze mogelijkheid duidelijk te vinden is en dat het meer aandacht krijgt. Een manier om dat te doen kan het uitdelen van maai-me-niet-bordjes zijn. Ook imkers steunen de oproep. Zo zegt Marjon van Maren van de afdeling Zuid-Flevoland van de Nederlandse BijenhoudersVereniging: "Laten we de bijen in Almere in mei een betere start van seizoen geven door niet te maaien."

Verder maken de partijen zich veel zorgen over het zwerfafval dat in de maaimachines verdwijnt. Snippers liggen dan verspreid door de natuur. Het verzoek is of het college daar iets tegen wil doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel