Dertien mogelijke bouwlocaties voor woningen

LELYSTAD • Do 20 mei 2021 | 14:48 • Donderdag 20 mei 2021 | 14:48

De gemeente Lelystad gaat de komende jaren bekijken waar in de stad de duizenden extra huizen kunnen komen, die de gemeenteraad wenst. Na overleg met de raad heeft het college van B en W een lijst met dertien mogelijke locaties samengesteld.

Lelystad wil tot 2040 zo'n 40.000 extra woningen bouwen. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar de ambitie opgeschroefd, nadat eerder sprake was 15.000 woningen erbij. Hiermee biedt de provinciehoofdstad zich aan als plek, waar een deel van de 100.000 huizen kunnen komen die de Tweede Kamer in Flevoland wenst om het woningtekort aan te pakken.

De wijken Warande en de kust zijn al ingetekend als plekken waar Lelystad gaat groeien, maar er is meer ruimte nodig. Over mogelijke plekken heeft de gemeenteraad in november en in maart een aantal keren gesproken. Daarbij is als uitgangspunt vastgesteld dat eventuele woningbouw niet ten koste mag gaan van het groene karakter of andere landschappelijke kenmerken van een gebied. Anders zou het streven van Lelystad om de 'hoofdstad van de natuur' te zijn worden aangetast.

Bewoners worden nauw betrokken bij onderzoek
Het college en de raad hebben een lijst met zestien mogelijke locaties aangedragen. Daarvan zijn er dertien overgebleven, die nu nader worden bekeken op haalbaarheid, aantallen woningen en het kostenplaatje. Dat gebeurt onder regie van de zogeheten bouwmeester. Die is in maart aangesteld om de versnelling van de woningbouw te begeleiden.

Bij het onderzoek van de mogelijke locaties worden bewoners nauw betrokken en polst de gemeente of er steun is voor bebouwing. De locaties die daarna overblijven worden uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld. Er is nu dus nog niets definitief, benadrukt een woordvoerder van de gemeente.

Lijstje met locaties
De dertien zoeklocaties zijn:
1 - nabij jachthaven Flevo Marina: de eigenaar wil dit gebied ontwikkelen.
2 - hoek Houtribweg/Zuigerplasdreef: op locatie voormalige boomkwekerij, eigenaar wil ontwikkelen.
3 - Binnendijk Lelystad-Haven op locatie skatebaan.
4 - hoek Westerdreef/Visarenddreef: op locatie braakliggend veld.
5 - kantoorpand De Veste 10 ombouwen tot woningen.
6 - stationsgebied centrum, al in beeld voor minimaal 500 woningen voor gezamenlijk project met het Rijk.
7 - Woldpark, locatie voormalig pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op.
8 - Zoom, tussen Spettertuin en Gelderse Diep.
9 - Geldersebrug, nabij Dronterweg en de Landerijen.
10 - Stadshart gebouw 'De Trommel', voorheen onderdeel van winkelcentrum De Waag.
11 - Parkwijk, Kofschip, Rietlanden, locaties van huidige scholengemeenschappen ISG Arcus, SGL en De Rietlanden, komen vrij na opening campus Porteum.
12 - Kempenaar, op bedrijventerrein.
13 - Hanzepark, op veldjes langs het spoor.

Over de locaties 3, 4, 5, 6, 11 (Arcus), 12, en 13 is de gemeente al in gesprek met Centrada of hier mogelijk sociale woningen kunnen komen. Ook hierover zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel