Leefbaar Almere: Datacenter moet akker op het dak krijgen

ALMERE • Vr 21 mei 2021 | 7:01 • Vrijdag 21 mei 2021 | 7:01

Als het aan Leefbaar Almere ligt komt er alleen een datacenter in Almere, als er biologische landbouw op het dak komt. "Als een soort ecologisch spektakelstuk", opperde raadslid Elian van Nunen donderdagavond. Het stadsbestuur vroeg zich tijdens de Politieke Markt af, wat de gemeenteraad terug wil zien in een onderzoek naar de mogelijkheid voor een groot datacenter in Oosterwold.

Leefbaar Almere ziet het liefst ook wandel- en fietspaden op het dak van het datacenter. "Zo kun je genieten van de verre weidse uitzichten van de polder", zegt Van Nunen. Sven van der Burg (D66) ziet dit ook wel zitten. "Zo'n weiland optillen lijkt ons wel wat. Als we hier toch mee moeten dealen laten we het dan het meest duurzame datacenter ter wereld maken." Hij vraagt zich tegelijk wel af of deze plannen ook reëel en haalbaar zijn.

De plannen gaan over een zogenoemde hyperconnectiviteitshub. Dat is een locatie voor meerdere datacenters. Ze verschillen daarin van de hyperscale datacenters die vaak alleen bedoeld zijn voor de opslag van de data van één bedrijf. Dit onderzoek wordt gestart, omdat er plannen zijn voor zo'n cluster datacenters van 150 hectare groot vlakbij Almere. Daarvoor is een stuk land in beeld langs de snelwegen A6 en A27. Het gaat om grond van de gemeente Almere en Zeewolde in het gebied Oosterwold.
Andere onderwerpen die aan de orde kwamen waren het inpassen van 'zo'n grote doos' in het landschap en het energieverbruik van een datacenter. Volgens Marjolijn Veenstra (Partij voor de Dieren) zou het "zuur zijn als zo'n datahub alle energie zou wegpikken". Ook zou het dan lastig worden om de groene doelen van de Regionale Energiestrategie te halen.

'Geen logische locatie'
Erik Theunissen (PVDA) zet vraagtekens bij de locatie Oosterwold voor een datacenter. "Wat ons betreft is Oosterwold niet de meest logische locatie. Als je kijkt naar de gelaagdheid van west naar oost zou het oosten juist steeds landelijker moeten zijn. Een datacenter past daar niet in." Ook vindt hij het niet acceptabel als er geheimzinnigheid is over welke bedrijven gebruik willen maken van de locatie.

Eibert Draisma (SP) zou daar nog een stap verder in willen gaan en vindt dat bedrijven die gebruikmaken van het datacenter zich officieel moeten vestigen in Almere. Ze moeten zich volgens Draisma ook aan de Nederlandse regelgeving houden.

Werkgelegenheid
Voor Bastiaan Malotaux (CDA) moet de vraag of Almere dit wil voorop staan. "Wat kost het en wat levert het op? De ruimte is al schaars in Almere en alle ruimte heeft al een bestemming. Dit gaat dan dus ten koste van iets anders." Het datacenter zou er alleen moeten komen als het echt een goede bijdrage aan de werkgelegenheid zou leveren.

Er was niet genoeg tijd om alle vragen te beantwoorden en voor de wethouder om te reageren. Daarom wordt er een nieuwe vergadering ingepland. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel