Eerste Vegan-keurmerk in Nederland gaat naar bedrijf in Ens
Joost van Strien uit Ens is de eerste boer in heel Nederland die het Biocyclic Vegan-keurmerk krijgt voor de groenteteelt. Dat komt omdat zijn groenten honderd procent plantaardig zijn geteeld. Dat betekent dat de agrariër geen dierlijke mest gebruikt.
Van Strien is mede-eigenaar van het bedrijf Zonnegoed in Ens dat 93 hectare groot is. Al 25 jaar is hij een biologische boer. Hij teelt verschillende soorten groeten zoals aardappelen, uien, pompoenen, peen, pastinaak en rode bieten. Nu is hij meer dan een biologische boer. Van Strien: "Ik ben een bio-Vegan boer." Dat is een combinatie van biologisch en veganistisch.
Hoe werk het?
Van Strien heeft een deel van zijn landbouwgrond gereserveerd voor allerlei soorten gras en kruiden zoals wilde peen, rietzwenkgras, weegbree, klaver en luzerne. Wanneer die gegroeid zijn, worden ze gemaaid en gehakseld. Vervolgens wordt het mengsel over het land gestrooid waarna er groenten op worden geplant. Op deze manier produceert hij een plantaardige mest op eigen grond. Van Strien: "Normaal hebben we de koeien die het gras eten. Dat weer uitpoepen. Die mest gebruiken we op ons land om de planten te voeden. Wij doen het nu zonder koe. Dus wij brengen dat gras en die klaver op het land. De worm verteert dat. Zo komen voedingstoffen vrij voor de gewassen die we telen."
Al twaalf jaar is Van Strien aan het experimenteren met deze nieuwe manier van werken waarbij geen dierlijke mest wordt gebruikt. "Vorig jaar hebben we besloten om het hele bedrijf om te schakelen naar een mestloos productiesysteem. Een paar maanden geleden hebben we het keurmerk daarvoor gekregen." De agrariër heeft ook een proeftuin waar hij nog steeds op een kleine schaal experimenteert met andere gewassen om te kijken of die ook goed groeien op plantaardige bemesting.
Minder dieren, minder mest
De reden dat Van Strien overgaat naar deze nieuwe manier van werken, heeft te maken met zijn visie op de toekomstige landbouwproductie. Het belangrijkste probleem van de huidige landbouw is dat er volgens hem heel veel land nodig is om ons voedsel te produceren. "Op dit moment wordt 75 tot 80 procent van het areaal wereldwijd gebruikt voor veevoer. Dat is een heel inefficiënte manier van voedselproductie."
Van Strien is ervan overtuigd dat de landbouw de komende decennia sterk gaat veranderen. "Mijn visie op de landbouw van de toekomst heeft te maken met deze keuzes. En ik wil voorbereid zijn op een landbouw waar veel minder dieren, veel minder kunstmest gebruikt worden. En daar hoort plantaardige bemesting bij."
Direct aan Flevolanders verkopen
De groenten van Van Strien gaan op dit moment naar de supermarkten in Duitsland en Nederland. Hij zegt bezig te zijn om zijn producten rechtsreeks aan de consument te gaan leveren. De agrariër merkt dat er veel belangstelling is voor zijn groenten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Brand veroorzaakt forse schade aan hoekwoning in Espel
ESPEL • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariDoor een brand is een hoekwoning aan de Noorderrand in Espel vrijdagochtend ernstig beschadigd geraakt. Dat zegt de brandweer. Door het vuur en het blussen ontstond schade aan de vloeren en muren. De...
-
Geen MKZ-besmettingen, maatregelen veehouderij en hogeschool van tafel
FLEVOLAND • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariIn Nederland zijn geen besmettingen geconstateerd van de veeziekte mond- en klauwzeer (MKZ). Dat schrijft minister Femke Wiersma van Landbouw aan de Tweede Kamer. De maatregelen tegen een mogelijke verspreiding...
-
Viaduct A6 bij Swifterbant mogelijk onveilig, kans op overlast voor verkeer
SWIFTERBANT • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariDoor een constructiefout in het viaduct over de A6 bij Swifterbant is het viaduct mogelijk niet veilig. Dat meldt De Telegraaf. De constructie zou een snelheids- of gewichtsbeperking kunnen betekenen...