Eerste Vegan-keurmerk in Nederland gaat naar bedrijf in Ens

ENS • Vr 21 mei 2021 | 7:24 • Vrijdag 21 mei 2021 | 7:24

Joost van Strien uit Ens is de eerste boer in heel Nederland die het Biocyclic Vegan-keurmerk krijgt voor de groenteteelt. Dat komt omdat zijn groenten honderd procent plantaardig zijn geteeld. Dat betekent dat de agrariër geen dierlijke mest gebruikt.

Van Strien is mede-eigenaar van het bedrijf Zonnegoed in Ens dat 93 hectare groot is. Al 25 jaar is hij een biologische boer. Hij teelt verschillende soorten groeten zoals aardappelen, uien, pompoenen, peen, pastinaak en rode bieten. Nu is hij meer dan een biologische boer. Van Strien: "Ik ben een bio-Vegan boer." Dat is een combinatie van biologisch en veganistisch.

Hoe werk het?
Van Strien heeft een deel van zijn landbouwgrond gereserveerd voor allerlei soorten gras en kruiden zoals wilde peen, rietzwenkgras, weegbree, klaver en luzerne. Wanneer die gegroeid zijn, worden ze gemaaid en gehakseld. Vervolgens wordt het mengsel over het land gestrooid waarna er groenten op worden geplant. Op deze manier produceert hij een plantaardige mest op eigen grond. Van Strien: "Normaal hebben we de koeien die het gras eten. Dat weer uitpoepen. Die mest gebruiken we op ons land om de planten te voeden. Wij doen het nu zonder koe. Dus wij brengen dat gras en die klaver op het land. De worm verteert dat. Zo komen voedingstoffen vrij voor de gewassen die we telen."

Al twaalf jaar is Van Strien aan het experimenteren met deze nieuwe manier van werken waarbij geen dierlijke mest wordt gebruikt. "Vorig jaar hebben we besloten om het hele bedrijf om te schakelen naar een mestloos productiesysteem. Een paar maanden geleden hebben we het keurmerk daarvoor gekregen." De agrariër heeft ook een proeftuin waar hij nog steeds op een kleine schaal experimenteert met andere gewassen om te kijken of die ook goed groeien op plantaardige bemesting.

Minder dieren, minder mest
De reden dat Van Strien overgaat naar deze nieuwe manier van werken, heeft te maken met zijn visie op de toekomstige landbouwproductie. Het belangrijkste probleem van de huidige landbouw is dat er volgens hem heel veel land nodig is om ons voedsel te produceren. "Op dit moment wordt 75 tot 80 procent van het areaal wereldwijd gebruikt voor veevoer. Dat is een heel inefficiënte manier van voedselproductie."

Van Strien is ervan overtuigd dat de landbouw de komende decennia sterk gaat veranderen. "Mijn visie op de landbouw van de toekomst heeft te maken met deze keuzes. En ik wil voorbereid zijn op een landbouw waar veel minder dieren, veel minder kunstmest gebruikt worden. En daar hoort plantaardige bemesting bij."

Direct aan Flevolanders verkopen
De groenten van Van Strien gaan op dit moment naar de supermarkten in Duitsland en Nederland. Hij zegt bezig te zijn om zijn producten rechtsreeks aan de consument te gaan leveren. De agrariër merkt dat er veel belangstelling is voor zijn groenten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel