Oudste gebouw van Almere wordt gesloopt

ALMERE • Za 22 mei 2021 | 13:35 • Zaterdag 22 mei 2021 | 13:35

De Trekvogel, een van de oudste gebouwen van Zuidelijk Flevoland, is aan vervanging toe. Het pand doet dienst als een van de bezoekerscentra van natuurorganisatie Het Flevo-landschap. Renovatie van de Trekvogel is niet rendabel, zegt Ben Huisman, directeur van Het Flevo-landschap. "Het gebouw is wat dat betreft over zijn houdbaarheidsdatum heen. Het is sterk verouderd en bevat asbest. Saneren komt dan neer op sloop. Daarnaast gaat renovatie de faciliteiten en uitstraling onvoldoende verbeteren."

In de jaren zestig van de vorige eeuw zette de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders het tijdelijk bedoelde gebouw neer op het voormalig werkeiland bij gemaal De Blocq van Kuffeler. Het was toen dienstpension en kantine voor de arbeiders die aan de nieuwe polder werkten. Daarna was het tot halverwege de jaren tachtig een café-restaurant voordat het een natuurinformatiecentrum werd.

Nationaal Park Nieuw Land
Een concreet ontwerp voor het nieuwe gebouw is er nog niet. "We denken aan een gebouw met een hout-uitstraling, en met veel glas, want we zitten op een prachtige plek waarbij je aan de ene kant over het Markermeer kunt uitkijken, en aan de andere kant over de Lepelaarplassen en het Nationaal Park Nieuw Land."

Geschiedenis levend houden
In de zomer moeten de plannen definitief worden. "We zijn nu nog in gesprek met de gemeente, met het waterschap, met buurtbewoners en met mensen die de historie goed kennen. Want de geschiedenis van het oude gebouw en het werkeiland moet op de een of andere manier, aan de hand van foto's, van verhalen, ook in het nieuwe gebouw een plaats krijgen." Het Flevo-landschap streeft naar opening van het nieuwe bezoekerscentrum in het voorjaar van 2022.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel