Plan: breng Corneel onder in voormalige Mystic disco

LELYSTAD • Ma 24 mei 2021 | 15:48 • Maandag 24 mei 2021 | 15:48

De gemeente Lelystad moet het pand van de voormalige discotheek Mystic aan de Middenweg kopen en hier na een verbouwing poppodium Corneel in onderbrengen. Dat voorstel doen de VVD en SP dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het plan lost volgens de partijen een aantal problemen tegelijk op.

Corneel zit nu aan de Neringweg, maar dit pand is te klein. Ook is er een ingrijpende verbouwing van zeker anderhalve ton nodig om de ventilatie op orde te krijgen. Zeker na aangescherpte regels rond de coronamaatregelen kan die aanpassing niet worden uitgesteld.

'Corneel behouden'
Tegelijk speelt de discussie over de toekomst van het poppodium. Corneel is onderdeel van kunstencentrum De Kubus, maar dat heeft aangegeven dat het zich wil richten op cultuureducatie. Eind vorig jaar stelden De Kubus en andere culturele instellingen voor om Corneel in de slaapstand te zetten, waardoor de gemeente per jaar 365.000 euro aan subsidie zou kunnen besparen. De gemeenteraad was hier in januari op tegen.

De VVD en SP vinden dat Corneel sowieso behouden moet blijven voor Lelystad, want voor corona was het een succesvol poppodium. In plaats van het huidige pand te verbouwen, zou het beter kunnen verhuizen naar de oude Mystic-discotheek. Die staat al jaren leeg, maar heeft goede geluidsisolatie. Omdat er geen woningen in de directe omgeving zijn, zou een poppodium hier geen geluidsoverlast opleveren.

Corneel zelfstandig verder
VVD-fractievoorzitter Dennis Grimbergen en SP-collega Alexander Sprong vinden het een goede investering als de gemeente het Mystic-pand koopt, opknapt en verhuurt aan Corneel. Dat zou moeten doorgaan als de nieuwe, zelfstandige stichting Underground met behoud van de huidige vrijwilligers. In het pand zou ook een horecazaak kunnen komen en het zou ook onderdak kunnen bieden ook de culturele broedplaats Urban Village, die nu aan het Agorahof is gevestigd.

Voor de aankoop en het opknappen van het pand zou de gemeente twee miljoen euro uit de reserves moeten halen. Corneel zou kunnen voortbestaan door de bestaande subsidie van 365.000 euro voort te zetten.

Pand staat busbaan niet in de weg
Het Mystic-pand, waarin eerder ook een shoarmazaak en de Magic Apple-gokhal zat, maakt nu een vervallen indruk. De gemeente had eerder het plan om het pand te slopen, omdat op die plek een busbaan zou moeten komen voor de snelbus van en naar Lelystad Airport. Volgens Grimbergen en Sprong blijft er naast het pand voldoende ruimte voor de busbaan over zonder dat dit tot gevaarlijke situaties zou hoeven leiden. De fracties vragen zich af of er wel een aparte busbaan voor het vliegveld nodig is, nu niet zeker is of de luchthaven voor vakantievluchten überhaupt wel open zal gaan.

De raad bespreekt het voorstel dinsdagavond tijdens de behandeling van de zogeheten kadernota. Hierin maakt de raad zijn eerste financiële keuzes voor 2022 en de jaren daarna.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel