Cel geëist voor witwassen 850.000 euro en verboden wapenbezit

ALMERE • Vr 28 mei 2021 | 15:05 • Vrijdag 28 mei 2021 | 15:05

Tegen een 29-jarige Almeerder is drie jaar celstraf geëist voor het witwassen van ruim 850.000 euro en verboden wapenbezit. De man stond vrijdag met een 27-jarige medeverdachte uit België bij de rechtbank in Amsterdam terecht. Tegen de Belg eiste de officier van justitie 28 maanden gevangenisstraf.

De politie reed de Almeerder en zijn metgezel op 4 maart bij een tankstation langs de A10 nabij Duivendrecht klem. Ze waren getipt dat een auto met een Belgisch kenteken een groot bedrag had opgehaald in Amsterdam Oost. Op de achterbank trof de politie drie tassen aan met in totaal 850.980 euro, in bundels verpakt.

Wiet voor coffeeshops
De Almeerder dacht dat hij wiet voor coffeeshops vervoerde, vertelde hij in de rechtszaal. Volgens de man was hij daarvoor gevraagd en had hij daar mee ingestemd om zo iets bij te verdienen. Hij zou 200 euro voor het ritje krijgen. Een onbekende man had de tassen op een vooraf afgesproken locatie in Amsterdam op de achterbank gelegd, aldus de verdachte. Hij zou niet in de tassen hebben gekeken.

Volgens de Almeerder had hij onderweg naar België spontaan besloten om de gevraagde klus uit te voeren zonder dat tegen zijn metgezel te zeggen. Zijn vriend zou vrijwel direct na hun vertrek uit Almere in de auto in slaap zijn gevallen en pas kort voor hun aanhouding wakker zijn geworden. “Het is mijn schuld dat hij hierbij betrokken is. Ik voel me super schuldig”, aldus de berouwvolle Almeerder.

Niet controleerbaar
De officier van justitie verweet de Almeerder dat hij pas op de zitting met een niet controleerbaar verhaal over de wiet op de proppen kwam. Gezien de omstandigheden stond voor hem vast dat het geld een criminele herkomst had en buiten het zicht moest blijven. Na de aanhouding van de Almeerder had de politie in zijn slaapkamer ook een vuurwapen en een patroonhouder gevonden.

Volgens de man waren de wapens echter van een automobilist die een paar dagen voor zijn aanhouding op een kruising in Almere tegen zijn auto was gebotst. Tijdens een woordenwisseling had hij de tas van de man afgepakt, waarna de andere man ervandoor was gegaan. Hij had de wapens niet naar de politie durven brengen, maar ook niet op straat durven laten liggen waar kinderen het hadden kunnen vinden, aldus de Almeerder.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel