Bewoners Kruidenwijk mogen plek voor nieuwbouw bepalen

ALMERE • Vr 28 mei 2021 | 15:07 • Vrijdag 28 mei 2021 | 15:07

Zelf bepalen waar je nieuwe huis komt te staan, en zelf kiezen of het een huur- of een koopwoning wordt. Dat is mogelijk in de Almeerse Kruidenwijk dankzij de nieuwe pilot 'Bouwen door de buurt'.

Bij deze pilot is het niet de gemeente die een bouwkavel aanwijst, maar de bewoners van de wijk mogen zelf bepalen waar hun nieuwe woning moet komen. Het mag ook een klein extra huis in de tuin zijn om bijvoorbeeld mantelzorg te kunnen verlenen aan een ziek familielid.

Wanneer geïnteresseerden hun ideale plek hebben gevonden, kunnen ze daar een voorstel voor indienen. De gekozen initiatieven krijgen ondersteuning en advies van de gemeente. Als ze geen budget hebben om zelf iets te bouwen kunnen ze een plan voor huurwoningen bedenken. Dit wordt vervolgens voorgelegd aan woningcorporaties.

Bewoners gehecht aan eigen wijk
De Kruidenwijk is eind jaren tachtig gebouwd. Toen konden veel families met jonge kinderen nog gemakkelijk een huis vinden. De gemeente heeft deze wijk gekozen omdat bewoners erg aan hun eigen buurt zijn gehecht, inmiddels andere woonwensen hebben, maar wel graag in de Kruidenwijk willen blijven wonen.

Wethouder Froukje de Jonge: "Mensen organiseren hiermee zelf de ruimte om te wonen op een manier die bij hen en de buurt past. Bij succes in Kruidenwijk is dit een goede manier om met kwaliteit woningen aan wijken die al langer bestaan toe te laten voegen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel