Inleveractie gestolen verkeersborden

DRONTEN • Ma 31 mei 2021 | 7:41 • Maandag 31 mei 2021 | 7:41

Studenten die thuis verkeersborden, wegwijzers, straatnaamborden of andere gemeentelijke eigendommen hebben, kunnen die tijdelijk straffeloos inleveren. De inleveractie is een initiatief van de gemeente Dronten, de Aeres Hogeschool en de studentenverenigingen in Dronten. De spullen kunnen woensdag en volgende week dinsdag op vier plekken in de gemeente worden afgegeven, zonder dat er consequenties volgen.

In een dronken bui een straatnaam- of verkeersbord meenemen naar je studentenhuis. 'Onschuldige baldadigheid', zegt de een. 'Schande', zegt de ander. In Dronten is het een probleem, want volgens burgemeester Jean Paul Gebben hangen er heel wat borden bij studenten aan de muur. "Wij moeten als gemeente in kamerwoningen controleren op brandveiligheid. Dan constateren wij dat er heel veel van die borden in studentenhuizen hangen. En die willen we graag terug hebben."

'Studentikoze hobby'
Bart Achtereekte, voorzitter van studentenvereniging USRA, erkent het probleem. "In studentenhuizen is het een beetje een studentikoze hobby om een bord mee naar huis te nemen. Ik snap goed dat de gemeente er iets tegen wil doen. Maar sommige borden hangen er al wel twintig jaar. Dus daar zijn de huidige studenten niet verantwoordelijk voor." De burgemeester erkent dat meestal niet duidelijk is wie precies welk bord gestolen heeft.

Schone lei
De inleveractie is op touw gezet, om weer met een schone lei te kunnen beginnen. "Na deze actie kunnen we gaan handhaven. Als we dan nog steeds borden aantreffen, kunnen we zeggen: Je hebt de gelegenheid gehad om ze in te leveren en ze hangen hier nog. Dan gaan we kijken of er sprake is van een strafbaar feit en of we aangifte kunnen doen", aldus Gebben.

Om hoeveel borden het precies gaat, is niet duidelijk. Voorzitter Achtereekte verwacht dat de studenten er makkelijk afstand van doen. "Ik denk niet dat ze er heel veel waarde aan hechten." De burgemeester hoopt dat er massaal gehoor wordt gegeven aan de oproep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel