Om eist celstraffen tot vier jaar in zaak gewapende overval

ALMERE • Di 1 juni 2021 | 19:24 • Dinsdag 1 juni 2021 | 19:24

De officier van justitie heeft dinsdag celstraffen tot vier jaar geëist tegen vier verdachten rond een gewapende overval in Almere. Twee van hen zouden op 11 november 2018 het huis van de oom van een andere verdachte zijn binnengedrongen. Met een vuurwapen en veel geweld werd het slachtoffer gevraagd om geld, terwijl zijn kinderen lagen te slapen.

Een 22-jarige vrouw uit Amstelveen zou volgens de officier van justitie een sleutelrol hebben gehad in deze zaak. Het slachtoffer is haar oom. Zij was die dag bij hem op bezoek in de Nat King Colestraat met een vriendin (23) uit Nieuwersluis.

Twee mannen van 25 en 26 jaar uit Zoetermeer hadden de dames kort daarvoor geïnstrueerd om de balkondeur in het huis open te zetten. Een 28-jarige vrouw uit Rozenburg gaf opdracht om ter voorbereiding van de overval foto’s te maken van het huis.

Rond twee uur ’s nachts vielen de mannelijke verdachten uitgerust met bivakmutsen vervolgens het huis binnen via de openstaande balkondeur. De oom kreeg een wapen op zich gericht. Hij moest aangeven waar het geld was, anders zou hij sterven. Een van de overvallers nam onder meer zijn trouwring af.

Actieve rol
De Amstelveense ontkent een actieve rol te hebben gehad in de overval. Ze wist wel van de plannen van de rest, maar heeft er naar eigen zeggen niet echt aan bijgedragen. Sterker nog, zij was zelf ook slachtoffer die nacht omdat ze bij haar oom en tante overnachtte. De anderen zouden haar onder druk hebben gezet. Het ging in die periode niet zo goed met haar, mede door drugsgebruik en schulden.

Tijdens de vorige rechtszitting vorig jaar januari wees ze opeens haar medeverdachten aan als de daders. Daarna werd de zaak aangehouden voor extra onderzoek.

Dinsdag bleek dat dit niet zoveel heeft opgeleverd. Alle verdachten weigerden namelijk iets te zeggen bij de onderzoeksrechter, uit angst hun eigen zaak te belasten. Zij ontkennen in ieder geval iedere betrokkenheid bij de overval. "Ze liegt over alles", zei de vrouw uit Rozenburg eerder over de Amstelveense verdachte.

"Mijn hele huis werd overhoop gehaald", schreef het slachtoffer in een verklaring, die in de rechtszaal werd voorgelezen. Hij werd naar eigen zeggen geslagen en de overvallers drukten het vuurwapen meerdere malen in zijn nek en tegen zijn hoofd.

'Ik hoopte dat ze niet wakker zouden worden'
Ondertussen kon de man alleen maar aan zijn kinderen denken, die lagen te slapen. "Ik hoopte dat ze niet wakker zouden worden en probeerde de overvallers rustig te houden." Ze dreigden ook hen wat aan te doen. De heftige gebeurtenis hakte erin. Drie maanden lang woonde het slachtoffer met zijn gezin bij zijn schoonouders, omdat de familie zich thuis niet meer veilig voelde. Na therapie gaat het wel wat beter, maar de man voelt zich nog steeds niet de oude. Hij vraagt om 3.000 euro smartengeld.

De officier eiste tegen de nicht van het slachtoffer een jaar jeugddetentie, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Hij ziet haar als medeplichtig en niet als mededader. De andere drie hoorden vier jaar cel tegen zich eisen. Zij zouden ook samen de schade moeten vergoeden.

De rechtbank doet in deze vier zaken over twee weken uitspraak. De 23-jarige vrouw uit Nieuwersluis moet zich later deze maand melden bij de rechters.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel