Eerste straat en parkeerplaatsen van plastic aangelegd

ALMERE • Wo 2 juni 2021 | 12:38 • Woensdag 2 juni 2021 | 12:38

Almere krijgt als eerste gemeente in Flevoland een straat van gerecycled kunststof. Het bedrijf PlasticRoad legt woensdag aan de Middenhof in Haven eerst het wegdeel aan, volgende week volgen plastic parkeerplaatsen. De plastic straat is een pilot voor de gemeente, die verder wil werken aan verduurzaming van de stad.

De weg wordt in een hoog tempo met verschillende plastic platen gelegd. De wegdelen worden in elkaar geklikt en zijn makkelijk te vervangen. In de platen zitten holle ruimtes voor kabels en leidingen. Bovendien kan water worden opgevangen als het heel hard regent.

Op de blokken ligt een laagje steenslag, zoals bijvoorbeeld ook op bruggen wordt gebruikt. Deze laag voorkomt slijtage van het plastic en het voorkomt het vrijkomen van microplastics. Daarnaast zorgt dit stenen laagje ervoor dat de plastic weg niet spekglad wordt als het regent.

De blokken van gerecycled kunststof worden in de eerste instantie gebruikt in situaties waar geen sprake is van groot en zwaar verkeer. Het gaat om fietspaden, stoepen, sportvelden, treinperrons en parkeervakken in binnenstedelijke gebieden. Hier zijn de problemen van wateroverlast door hevige regenval het grootst. Het stuk weg aan de Middenhof is volgens PlasticRoad dan ook een ideale plek om de plastic wegverharding neer te leggen. "We hebben hier parkeervakken, een woonstraat, er kunnen voetgangers en fietsers overheen. Dat is precies waar wij dit voor hebben ontworpen", legt Eric Kievit van het bedrijf uit.

De gemeente Almere is een van de eerste opdrachtgevers van PlasticRoad. Eerder zijn al wel testwegen aangelegd in Giethoorn, Zwolle en Mexico-Stad. De levensduur van de plastic blokken wordt geschat op vijftig jaar, waarna de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel