Vissterfte in paaitijd bij gemaal opnieuw onderzocht

ALMERE • Do 3 juni 2021 | 15:41 • Donderdag 3 juni 2021 | 15:41

In het Oostvaardersdiep naast gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere worden weer tientallen dode brasems gevonden. Rijkswaterstaat ruimt de vissen op en gaat opnieuw onderzoek doen naar de oorzaak van de sterfte.

Al jaren is het water naast het gemaal aan de kant van het Markermeer berucht om de flinke vissterfte in de maanden mei en juni. In 2019 liet Rijkswaterstaat al weten dat de vissen vooral in de paaitijd de havenkom in zwemmen. En ook nu legt een woordvoerder uit dat de brasems afkomen op de waterstroom uit het gemaal. Vervolgens lukt het de vissen niet meer om de havenkom uit te zwemmen en leggen zij het loodje in de buurt van De Blocq van Kuffeler.

Rijkswaterstaat gaat nu samen met Waterschap Zuiderzeeland en Sportvisserij Nederland uitzoeken of er bepaalde oorzaken aan te wijzen of uit te sluiten zijn. Op dit moment is er nog geen oplossing in beeld om de sterfte in de toekomst tegen te gaan.

In het verleden is de waterkwaliteit van het Oostvaardersdiep al eens onderzocht, maar die bleek in orde te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel