Veel positieve reacties op proef met digitale zorg diabetespatiënten

URK • Do 3 juni 2021 | 17:05 • Donderdag 3 juni 2021 | 17:05

De proef met het digitaal aanbieden van zorg voor diabetespatiënten verloopt positief. Dat zegt Klasina Korf van huisartsenpraktijk Het Dok op Urk. Aan de proef doen sinds oktober vorig jaar 100 patiënten mee.

Normaal gesproken moeten de patiënten, met diabetes Type 2, vier keer per jaar naar de praktijk komen voor onderzoek en metingen. Nu kunnen deze patiënten dat thuis doen. "Ze krijgen dan een glucose- en een bloeddrukmeter thuis en kunnen zelf hun waarden meten en dat online doorgeven, onder andere via een app. Via chat kunnen ze contact houden met de praktijk", legt praktijkondersteuner Korf uit.

Regie in eigen hand
Het grote voordeel van eHealth is volgens Korf dat patiënten de regie in eigen handen hebben. "Ze hoeven niet meer naar de praktijk en gaan ook beter nadenken over de consequenties van de metingen. Misschien moet ik meer bewegen? Dat soort dingen."

Aan de pilot doen mensen mee die voldoende digitale kennis hebben om hiermee uit de voeten te kunnen. "Het moet wel bij iemand passen. Tot nu toe hebben we veel positieve en enthousiaste reacties", stelt Korf. "Onverwacht vind ik wel dat de eigen regie patiënten echt goed doet; dat ze bijvoorbeeld meer over hun eigen levensstijl gaan nadenken."

Op dit moment doen er nog 100 patiënten mee aan de pilot. Dit moeten er 300 tot 350 worden. "De bedoeling is dat de praktijkondersteuner een meer coachende rol krijgt. Ook belangrijk voor het werkplezier: hij of zij wordt ingezet naar behoefte. Het is meer gepersonaliseerde zorg. Er zit ook onderzoek achter deze pilot, met als vraag: is dit hoe de toekomst van de zorg eruit ziet?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel