Extra geld kabinet voor jeugdzorg: 'Het is een erkenning'

ALMERE • Do 3 juni 2021 | 23:12 • Donderdag 3 juni 2021 | 23:12

"Het is een erkenning en heel mooi nieuws." Zo omschrijft de Almeerse wethouder Roelie Bosch de extra steun die gemeenten krijgen voor jeugdzorg. Donderdag werd bekend dat het kabinet 1,3 miljard euro extra uittrekt voor de jeugdzorg. Dit geld komt bovenop de 300 miljoen euro die al eerder was toegezegd door de demissionaire regering.

Het geld gaat naar gemeenten toe omdat zij sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg. Bosch is blij met het deel dat Almere krijgt. "Dat gaat wel voor heel veel verlichting zorgen." Hoe het geld precies besteed gaat worden kon de wethouder nog niet zeggen. Bij de komende begroting die de gemeente gaat maken, moet er meer duidelijkheid komen.

Een woordvoerder van de wethouder denkt dat Almere mogelijk 20 miljoen euro krijgt. Maar dat is nog niet zeker en het is nog niet duidelijke welke voorwaarden er aan het geld worden gesteld.

Eerder had de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een zaak aangespannen tegen het Rijk. Volgens de vereniging zijn de huidige budgetten voor de gemeenten veel te laag. Een commissie stelde de gemeenten in het gelijk. Ook staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft gezegd dat de jeugdzorg onder druk staat.

Andere Flevolandse gemeenten
Nog niet alle gemeenten in Flevoland kunnen een schatting maken van het bedrag dat zij denken te krijgen. De gemeente Lelystad denkt dat het bedrag tussen de zeven en acht miljoen euro ligt en de gemeente Dronten denkt drie miljoen. Maar dat is volgens een woordvoerder een globale en grove schatting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel