RIVM: besmettingscijfers dalen verder, risiconiveau Flevoland naar 'ernstig'

FLEVOLAND • Di 8 juni 2021 | 16:15 • Dinsdag 8 juni 2021 | 16:15

In vier van de zes Flevolandse gemeenten is het aantal geconstateerde coronabesmettingen de afgelopen week verder gedaald. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. In Dronten bleef het aantal nieuwe besmettingen ongeveer gelijk. Alleen op Urk was er een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Provinciebreed daalde het aantal nieuwe besmettingsgevallen van 338 naar 267.

Door de daling in de besmettingscijfers geldt voor Flevoland sinds dinsdag het risiconiveau 'ernstig'. De afgelopen maanden was dat steeds 'zeer ernstig'. Het lagere risiconiveau heeft overigens nog geen gevolgen voor de huidige coronamaatregelen, die zijn nog in heel Nederland hetzelfde.

Zes Flevolanders moesten de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen worden vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Er zijn in deze periode geen Flevolanders overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Besmettingen per gemeente
In Almere testten de afgelopen zeven dagen 109 mensen positief op het coronavirus, ten opzichte van 137 positieve testen in de week daarvoor. In Lelystad werden 47 mensen positief getest op corona, minder dan de 65 in de week daarvoor. In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe coronagevallen van 49 naar 23.

In Dronten werden 41 mensen positief getest op corona. Dat aantal is nagenoeg gelijk gebleven: in de week daarvoor was dat 40. Op Urk kwamen er de afgelopen week 31 coronabesmettingen bij, tegenover 24 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. Het aantal nieuwe besmettingen in Zeewolde daalde van 23 naar 16.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 267 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 36.680 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn er tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 573 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 6,8 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 543 mensen per dag getest en was het percentage 7,9 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

De testen hebben landelijk de afgelopen week 14.397 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een daling van bijna dertig procent ten opzichte van de 20.608 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.665.846. Van 195.318 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 7,2 procent positief. Vorige week was dit 9,0 procent.

In een week tijd zes ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door stichting NICE ten minste zes ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om vier Lelystedelingen, één Almeerder en één inwoner van Urk. Een week eerder belandden zestien Flevolanders met COVID-19 in het ziekenhuis.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 330 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Vorige week waren dat er 421. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 50 patiënten door naar de IC. Dat waren er vorige week 112.

Geen coronasterfgevallen in de provincie
De afgelopen week kwamen er in Flevoland geen nieuwe coronasterfgevallen bij. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie blijft daarmee ten minste 244. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 96, gevolgd door Lelystad met 62, in Noordoostpolder 28, in Dronten 25, op Urk 19 en in Zeewolde 14.

Landelijk zijn er 63 mensen aan corona overleden in de afgelopen week. In de week daarvoor waren dat er 66. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen en een onderschatting zijn. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel