Almere deelt op Floriade één paviljoen met Amsterdam

ALMERE • Vr 11 juni 2021 | 21:45 • Vrijdag 11 juni 2021 | 21:45

Almere en Amsterdam gaan samen één paviljoen neerzetten op de Floriade. De twee gemeenten hebben daarover een akkoord bereikt. Het gaat om een tijdelijk gebouw dat na afloop van het evenement in 2022 in tweeën wordt gesplitst.

Eén deel komt dan in Almere Pampus te staan, het andere deel in de nieuwe Amsterdamse wijk Strandeiland, vlakbij IJburg. "Op deze locaties kunnen beide steden elkaar letterlijk zien liggen, verbonden door het IJmeer. Deze plekken hebben een sterke symbolische betekenis voor de toekomstige ontwikkeling van de twee steden", schrijft de gemeente Almere.

Groene stad van de toekomst
Tijdens de Floriade staat het paviljoen op een kavel aan het centrale ontmoetingsplein, waar alle grote festiviteiten plaatsvinden. De kavel wordt verder gevuld met bomen en planten.

Thema van het gebouw wordt 'De stem van de Natuur in stedelijke ontwikkeling.' De gemeente Almere zegt dat bezoekers worden gestimuleerd om "Nieuwe innovatieve oplossingen te bedenken en actie te ondernemen om bijvoorbeeld thuis na afloop van het evenement de biodiversiteit in de nabije omgeving te vergroten."

In de aanloop naar -en tijdens- het evenement worden in beide steden activiteiten georganiseerd onder de naam: 'We make the city green.' Het initiatief daarvoor ligt bij het Almeerse diversiteitsplatform Avanti en het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger.

Hoofdstad staat vooraan
Amsterdam besloot in 2015 al haar naam te verbinden aan het evenement in Almere. De naam van de hoofdstad staat in het logo en in officiële uitingen zelfs voor die van Almere. Er wordt gesproken over de Floriade Amsterdam - Almere.

Meebetalen aan het evenement doet Amsterdam maar beperkt. In het geval van het paviljoen en alle projecten daaromheen gaat het om 1,1 miljoen euro. Het Amsterdamse stadsbestuur benadrukt in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad dat de stad geen risico draagt voor de exploitatie van het evenement.

Almere trekt 1 miljoen uit voor het paviljoen. Dat bedrag komt uit bestaande budgetten voor de Floriade en komt dus niet bovenop alle miljoenen die al zijn uitgegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel