40.000 euro beschikbaar voor maatschappelijke ondernemers 

FLEVOLAND • Ma 14 juni 2021 | 6:00 • Maandag 14 juni 2021 | 6:00

Een buurtbus, gezinnen spelenderwijs opvoedtips geven of een wekelijkse theemiddag voor senioren; het zijn voorbeelden van maatschappelijk ondernemen. MAEX Impuls is een fonds voor dit soort initiatieven. Het fonds deelt stelt deze week in Flevoland geld beschikbaar voor de beste plannen.

"Bedrijven willen vaak geld steken in maatschappelijke initiatieven, maar ze weten de weg niet goed. Wij maken de koppeling en we maken de impact inzichtelijk", vertelt Silvia Oostwegel van MAEX.

De naam van het platform is afgeleid van de Amsterdamse beursindex AEX. De toegevoegde M maakt duidelijk dat er maatschappelijk geld wordt uitgekeerd. De Flevolandse tak van MAEX is onlangs opgestart. Ook in andere delen van het land is het fonds actief.

Bijzonder fonds
Voor Flevolandse ideeën is in eerste instantie 40.000 euro te verdelen. Dit geld is beschikbaar gesteld door het VSBfonds. Sociale ondernemers kunnen een aanvraag doen via MAEX Flevoland. "Dit fonds is bijzonder, omdat het voor ondernemingen is die al bestaan en die professioneler willen worden. Je kunt dan denken aan een betere website, of het trainen van vrijwilligers. De meeste fondsen richten zich alleen op starters. Want dat vinden sponsoren vaak mooier", heeft Oostwegel gemerkt.

'Geen ellenlange procedures'
Maatschappelijk ondernemers kunnen 500 tot 2500 euro aanvragen. "Je kunt het geld alleen aanvragen tussen 15 en 22 juni. Al binnen een paar dagen wordt dan duidelijk of je geld krijgt en wordt het ook overgemaakt." Volgens Oostwegel onderscheidt MAEX zich daarmee van andere fondsen. "Vaak duurt het maanden voordat geld wordt uitgekeerd. Wij willen het snel doen, omdat we hebben gemerkt dat geld ook vaak snel nodig is. Geen ellenlange procedures dus."

MAEX is nog relatief onbekend in de provincie. Oostwegel hoopt dat dit snel verandert en dat bedrijven meer gaan investeren in maatschappelijke ondernemingen. "Er is meer dan het maken van financiële winst. Maatschappelijk kun je als bedrijf ook enorme winst maken en dat is misschien nog wel belangrijker", besluit Oostwegel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel