Veel vragen bij Flevolandse CDA-leden over vertrek Pieter Omtzigt

FLEVOLAND • Ma 14 juni 2021 | 23:12 • Maandag 14 juni 2021 | 23:12

Voorzitter Egge Jan de Jonge van het Flevolandse CDA-partijbestuur heeft maandag veel telefoontjes gekregen van verontruste leden over het vertrek van Tweede Kamerlid Pieter Omzigt. Voor dinsdagavond heeft De Jonge een digitale bijeenkomst belegd, waar de CDA'ers hun zegje kunnen doen.

Omtzigt stapte uit de partij nadat een memo van hem was uitgelekt. In de notitie uitte hij felle kritiek op de manier waarop de partij met hem omgegaan is. Omtzigt bracht mede dankzij hem de toeslagenaffaire bij de belastingdienst aan het licht. Hij schreef dat hij zich regelmatig niet veilig voelde in het CDA en dat partijleden hem in appgroepen uitscholden voor psychopaat en teringhond.

De memo was bedoeld voor de commissie Spies die de gebeurtenissen bij het CDA onderzoekt. Nu de notitie op straat ligt, is de positie van Omtzigt onhoudbaar geworden binnen de partij. Dat was voor hem reden om als zelfstandig Kamerlid verder te gaan.

De gebeurtenissen kunnen een scheuring van de partij betekenen. Tijdens de verkiezingen voor het CDA-lijsttrekkerschap vorig jaar kreeg Omtzigt bijna de helft van de stemmen. Zijn opponent Hugo de Jonge won nipt. De Jonge zag later van het lijsttrekkerschap af omdat hij als minister te druk was met de coronapandemie. Niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra werd toen lijstrekker.

De opmerkingen van de Flevolandse CDA'ers die tijdens de digitale bijeenkomst dinsdagavond worden gemaakt, stuurt Egge Jan de Jonge naar het landelijk partijbestuur. Die zal binnen acht weken een extra partijcongres moeten uitschrijven omdat leden dat via de statuten zouden hebben afgedwongen. Dan zullen waarschijnlijk ook de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Spies worden besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel