Plannen voor uitbreiding Oostvaarderskliniek

ALMERE • Di 15 juni 2021 | 15:35 • Dinsdag 15 juni 2021 | 15:35

De Oostvaarderskliniek in de Almeerse Stripheldenbuurt is van plan om flink uit te breiden. Aan de achterkant van het gebouw moet ruimte voor 58 extra opnames komen. Dat bevestigt de kliniek aan Omroep Flevoland, na berichtgeving hierover van de krant Almere Deze Week.

In het psychiatrisch centrum worden mensen behandeld die door de rechter een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen. Volgens woordvoerder Evert-Jan Pieters komt dat steeds vaker voor. Daarom wordt er overal in het land gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden.

Extra capaciteit nodig
In totaal zijn er 1.400 tbs-patiënten die behandeld moeten worden in een kliniek. Om deze mensen op een goede en veilige manier te helpen is er dringend behoefte aan meer behandelplekken, waaronder in de Oostvaarderskliniek. Op hetzelfde terrein in Almere is ook het Pieter Baan Centrum gevestigd. Daar worden verdachten van ernstige misdrijven onderzocht door gedragsdeskundigen.

Almere Deze Week is in het bezit van de verregaande uitbreidingsplannen. Daaruit blijkt dat de kliniek wordt uitgebreid tot aan de Buitenring. Daarvoor moeten onder meer het fietspad en de watergangen worden verlegd. De grond is nu nog in bezit van Staatsbosbeheer. Mochten de plannen doorgaan, dan duurt het nog wel een aantal jaar voordat het klaar is. Er moeten nog vergunningen worden aangevraagd en ook worden de ontwerpen nog zorgvuldig afgestemd met de buurt.

Mocht de uitbreiding doorgaan dan komen de 58 nieuwe behandelplekken bovenop 176 bestaande plekken. Dat is inclusief de plaatsen van het Pieter Baan Centrum en forensische verslavingskliniek die op het terrein zitten.

Uitgelekt
Het was de bedoeling om de plannen pas na de zomer bekend te maken. Omwonenden zouden vervolgens worden uitgenodigd voor een aantal informatiegesprekken. Nu de plannen voortijdig zijn uitgelekt, heeft de kliniek dinsdag een brief verstuurd naar de mensen in de directe omgeving. "Het is nu zaak om in gesprek te gaan met omwonenden en dit zorgvuldig te doen", zegt Evert-Jan Pieters van de Oostvaarderskliniek. Hij wil op camera geen verdere toelichting op de plannen geven.

Uitbreiding betreft het blauwe vlak:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel