Elektriciteitsnet raakt overbelast door overvloed aan zonnestroom

FLEVOLAND • Do 17 juni 2021 | 6:12 • Donderdag 17 juni 2021 | 6:12

Door het zomerse weer kan het stroomnetwerk de terugleveringen van zonnestroom niet aan. Sommige Flevolanders ervaren 'spanningspieken' rond het middaguur. Zij kunnen hun zonnestroom niet terugleveren aan het net, waardoor ze er ook niks aan verdienen.

Het probleem doet zich bijvoorbeeld voor in de wijk Emmelhage in Emmeloord. Volgens Liander gebeurt het bij huishoudens waar de netspanning het hoogst is opgelopen. Een nieuw transformatorhuisje in de wijk moet het probleem oplossen.

Gerard van der Deen heeft sinds maart zonnepanelen op het dak. De bewoner van Emmelhage hoopte per dag op honderd procent opbrengst, maar dat is tot nu toe zestig procent door de spanningspieken. "Het begint meestal rond een uur of 12.30 uur. De ene keer is het een uurtje, de andere keer tot 15.30-16.00 uur valt de stroom weg." Harry Oenema heeft zijn panelen sinds mei op het dak liggen. Hij ervaart al sinds het begin problemen. "De hele dag door, ook 's morgens nu met deze warmte."

Hoogste netspanning zorgt voor pieken
Volgens Liander ontstaan de spanningspieken op de meest zonnige momenten. Dan loopt de netspanning hoog op, waardoor bij sommige huishoudens een beveiligingsmechanisme in werking treedt. Volgens Liander gebeurt dat bij de huishoudens waar de spanning het hoogst is opgelopen. Bij hen worden de zonnepanelen tijdelijk afgekoppeld en vloeit overtollige stroom niet naar het net. Volgens de netbeheerder is het huidige elektriciteitsnet in de eerste fase van Emmelhage niet op de energietransitie berekend, waardoor er een nieuw transformatorhuisje in de buurt nodig is.

Trafohuisje volgt binnen een jaar, bewoners niet blij
Het nieuwe transformatorhuisje volgt binnen een jaar. Volgens Liander duurt dat een jaar, omdat het probleem in Emmeloord niet op zichzelf staat. "Wij kunnen niet anders dan het net uitbreiden, maar we kunnen niet op al die plekken tegelijk zijn", zegt woordvoerder Peter Hofland. "En een jaar: ik kan me voorstellen dat mensen daarvan balen." Dat erkent Van der Deen. "Het kost als ik het zo bekijk vijf- tot zesduizend kilowattuur." Ook Oenema vreest voor de gevolgen: "Dat je de zonnepanelen niet met tien jaar eruit hebt, maar het kan wel 25 jaar duren bij wijze van spreken."

Netbeheerder: gebruik de energie in huis
Liander compenseert de bewoners van Emmelhage niet. De netbeheerder adviseert hen om de zonnestroom in de middagen thuis te gebruiken en niet terug te leveren, totdat het nieuwe transformatorhuisje er staat. Hofland noemt als voorbeeld om de wasmachine en afwasmachine overdag aan te zetten en een eventuele elektrische auto op zo'n moment op te laden. "Dat scheelt al bij al behoorlijk en als veel mensen dat doen, dan zullen de spanningsklachten afnemen in zo'n gebied."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel