Prehistorische vrouw Wende heeft nu ook een gezicht
Zo'n dertig jaar nadat haar schedel bij een opgraving in Noordoostpolder werd gevonden, heeft een prehistorische vrouw vrijdag een naam én een gezicht gekregen. Een paleokunstenaar reconstrueerde de afgelopen tijd het hoofd van de vrouw. Via een publieksprijsvraag kreeg de vroege polderbewoonster de naam Wende toebedeeld. Het resultaat is vanaf zaterdag in Museum Schokland te bewonderen.
Wende leefde zo'n 4.600 jaar geleden, langs de Overijsselse Vecht. Die stroomde tot aan de plek waar nu Schokland ligt. Haar schedel werd begin jaren negentig samen met andere spullen en menselijke resten gevonden in een prehistorisch grafveld de buurt van Schokland. De schedel was vervolgens jarenlang in een vitrine in het museum op het voormalige eiland te zien.
Tijdens de coronaperiode ontstond het idee om de prehistorische vrouw een gezicht te geven. Het museum riep daarvoor de hulp in van Remie Bakker. Deze Rotterdamse paleokunstenaar heeft de nodige kennis over en ervaring met het reconstrueren van gezichten.
Afgietsels
Om dit met de deels beschadigde en vervormde schedel uit Noordoostpolder te kunnen doen, moest deze eerst worden hersteld. Dat gebeurde met computerberekeningen, waarna er enkele afgietsels werden gemaakt. Kleilagen op afgietsel aangebracht
Op één van de afgietsels heeft paleokunstenaar Bakker vervolgens kleilagen aangebracht, zodat uiteindelijk zichtbaar werd hoe de huid, het hoofd, het gezicht en het haar van de vroege 'polderbewoonster' er ongeveer uit moet hebben gezien.
Het resultaat werd vrijdagmiddag, op de eerste dag van de jaarlijkse Nationale Archeologiedagen, onthuld in Museum Schokland en is de komende tijd daar in een speciale expositie te bewonderen. Ook de oorspronkelijke schedel is weer terug in het museum.
Driehonderd naamsuggesties
Omdat het Cultuurbedrijf Noordoostpolder vond dat de vrouw een naam verdiende, werd een publieksprijsvraag georganiseerd. Daarop kwamen volgens het museum bijna driehonderd reacties, van binnen en buitenland Flevoland. De meeste kwamen uit de Noordoostpolder.
De winnende naam werd bedacht door een man in Lelystad. Het museum heeft voor 'Wende' gekozen, omdat het een naam is die de prehistorische tijd overstijgt, en daarnaast ook heel symbolisch is voor het leven van de vrouw. Wende betekent namelijk omslag, maar ook reiziger.
De bedenker van de winnende naam mocht vrijdagmiddag bij de onthulling van het gezicht aanwezig zijn.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente Lelystad gaat stormgevoelige bomen weghalen, als het kan komen nieuwe terug
LELYSTAD • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe gemeente Lelystad begint maandag met het weghalen van onveilige bomen. De bomen zijn ziek, zwak of dood en kunnen daardoor omwaaien bij een zware storm. Voor bijna elke verwijderde boom komt een nieuwe...
-
Open dag Aeres VMBO trekt honderden bezoekers
EMMELOORD • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariAeres VMBO in Emmeloord hield zaterdag open dag. Toekomstige leerlingen konden op de school terecht om een kijkje te nemen bij de verschillende opleidingen. Het VMBO biedt een breed scala aan richtingen,...
-
Kattenopvang: 'Nog nooit zoveel zwerfkatten opgevangen'
DRONTEN • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe Kattenopvang Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen heeft in haar 18-jarige bestaan nog nooit zoveel katten opgevangen als in afgelopen jaar. "Het zijn er ruim 125 geweest", zegt Eric de Jong van de...