Prehistorische vrouw Wende heeft nu ook een gezicht

SCHOKLAND • Vr 18 juni 2021 | 9:30 • Vrijdag 18 juni 2021 | 9:30

Zo'n dertig jaar nadat haar schedel bij een opgraving in Noordoostpolder werd gevonden, heeft een prehistorische vrouw vrijdag een naam én een gezicht gekregen. Een paleokunstenaar reconstrueerde de afgelopen tijd het hoofd van de vrouw. Via een publieksprijsvraag kreeg de vroege polderbewoonster de naam Wende toebedeeld. Het resultaat is vanaf zaterdag in Museum Schokland te bewonderen.

Wende leefde zo'n 4.600 jaar geleden, langs de Overijsselse Vecht. Die stroomde tot aan de plek waar nu Schokland ligt. Haar schedel werd begin jaren negentig samen met andere spullen en menselijke resten gevonden in een prehistorisch grafveld de buurt van Schokland. De schedel was vervolgens jarenlang in een vitrine in het museum op het voormalige eiland te zien.

Tijdens de coronaperiode ontstond het idee om de prehistorische vrouw een gezicht te geven. Het museum riep daarvoor de hulp in van Remie Bakker. Deze Rotterdamse paleokunstenaar heeft de nodige kennis over en ervaring met het reconstrueren van gezichten.

Afgietsels
Om dit met de deels beschadigde en vervormde schedel uit Noordoostpolder te kunnen doen, moest deze eerst worden hersteld. Dat gebeurde met computerberekeningen, waarna er enkele afgietsels werden gemaakt.

Kleilagen op afgietsel aangebracht

Op één van de afgietsels heeft paleokunstenaar Bakker vervolgens kleilagen aangebracht, zodat uiteindelijk zichtbaar werd hoe de huid, het hoofd, het gezicht en het haar van de vroege 'polderbewoonster' er ongeveer uit moet hebben gezien.

Het resultaat werd vrijdagmiddag, op de eerste dag van de jaarlijkse Nationale Archeologiedagen, onthuld in Museum Schokland en is de komende tijd daar in een speciale expositie te bewonderen. Ook de oorspronkelijke schedel is weer terug in het museum.

Driehonderd naamsuggesties
Omdat het Cultuurbedrijf Noordoostpolder vond dat de vrouw een naam verdiende, werd een publieksprijsvraag georganiseerd. Daarop kwamen volgens het museum bijna driehonderd reacties, van binnen en buitenland Flevoland. De meeste kwamen uit de Noordoostpolder.

De winnende naam werd bedacht door een man in Lelystad. Het museum heeft voor 'Wende' gekozen, omdat het een naam is die de prehistorische tijd overstijgt, en daarnaast ook heel symbolisch is voor het leven van de vrouw. Wende betekent namelijk omslag, maar ook reiziger.

De bedenker van de winnende naam mocht vrijdagmiddag bij de onthulling van het gezicht aanwezig zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel