OM eist vijf jaar cel voor neerschieten zwager

ALMERE • Vr 18 juni 2021 | 13:31 • Vrijdag 18 juni 2021 | 13:31

De officier van justitie heeft vrijdag vijf jaar cel geëist tegen een 31-jarige Almeerder. De man zou op 8 februari in Almere zijn zwager neergeschoten hebben. Dat gebeurde in de Almeerse Seizoenenbuurt. Het slachtoffer werd vlak boven zijn knie geraakt.

Volgens de verdachte was hij die dag bij zijn schoonmoeder, schoonzus, vriendin en twee kinderen thuis, toen het slachtoffer hard op de deur bonkte. Hij wilde zijn vriendin (de schoonzus van de verdachte) spreken, omdat ze zijn autosleutels had meegenomen. De man was woest, hij liep te schelden en bedreigde zijn vriendin. De verdachte wilde zich naar eigen zeggen niet in de ruzie mengen, en ging naar boven met de twee kinderen. Hij zou uit het raam hebben gehangen om zijn zwager te vragen rustig te worden.

'Per ongeluk'
Het slachtoffer vertelt een ander verhaal. Volgens hem liet de 31-jarige op dat moment al dreigend zijn pistool zien. Hij zou het wapen altijd bij zich hebben, aldus de zwager. Toen hij naar de winkel wilde lopen, ging het mis. De 31-jarige vloog hem aan, is op camerabeelden te zien. In de val die daarop volgde, trok de verdachte al het wapen en schoot. Volgens de Almeerder ging dat per ongeluk. "Ik wilde hem alleen maar afschrikken, maar hij ging meteen af", zei hij in de rechtbank in Lelystad. Volgens hem was het zelfverdediging, omdat zijn zwager een mes had getrokken. Dat mes is echter niet op de camerabeelden te zien, niet door getuigen gezien en ook niet gevonden door de politie.

Verstopt in plastic zak
Het pistool was volgens de 31-jarige man van een vriend, voor wie hij het bewaarde. Hij zou het net die dag terugbrengen, daarom had hij het bij zich. De man ging na de schietpartij naar een coffeeshop, om "even tot rust te komen". Hij was van plan zich daarna bij de politie te melden, zei hij zelf. Agenten waren dat plan voor en vonden hem voor die tijd bij zijn moeder thuis. Daar was het wapen in een plastic zak gestopt en in een keukenkastje verstopt.

De Almeerder zit sindsdien vast. Hij weigerde mee te werken aan onderzoeken van de Reclassering, dus het is niet duidelijk of de verdachte psychische stoornissen heeft. Hij heeft in ieder geval wel al wat andere geweldszaken op zijn strafblad staan.

Poging tot omkopen slachtoffer
De officier van justitie vond naast de celstraf van vijf jaar, ook een immateriële schadevergoeding van 10.000 euro voor het slachtoffer op zijn plaats. De man heeft nog altijd last van zijn verwondingen en heeft het er ook psychisch nog altijd zwaar mee. In eerste instantie zou hij daar zelf tijdens de rechtszaak ook over vertellen, maar volgens zijn advocaat durfde hij niet meer omdat hij eerder deze week een bedreigend telefoontje heeft gehad. Een onbekende man bood hem 5.000 euro aan als hij zijn aanklacht in zou trekken. "Daardoor durfde hij niet naar de rechtbank te komen vandaag."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel