'Blij met versoepelingen, maar gebrek aan horecapersoneel'

FLEVOLAND • Vr 18 juni 2021 | 13:19 • Vrijdag 18 juni 2021 | 13:19

"Schermen op terrassen zou een mooie opsteker zijn voor de horeca in Flevoland". Dat zegt Taco van der Meer van de Koninklijke Horeca Bond Nederland afdeling Flevoland. Maar er is dan nog wel een probleem als het gaat om vinden van voldoende horecapersoneel.

De horeca gaat er vanuit dat vanaf maandag 21 juni op schermen naar de wedstrijden van het EK voetbal gekeken kan worden. Nederlands speelt dan om 18.00 uur tegen Noord-Macedonië. Maar het is nog niet zeker of die versoepeling er ook echt komt. Vrijdagavond maakt het kabinet tijdens de persconferentie bekend of de eerder deze week aangekondigde versoepelingen doorgaan.

"In Almere gaat het ontzettend goed," zegt Van der Meer die vrijdagochtend overleg heeft gehad met de politie en de boa’s. Cafés en restaurants houden zich over het algemeen goed aan de regels: maximaal 50 mensen binnen om 22.00 uur dicht. Van der Meer: "Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Je ziet nog weleens rond half elf een of twee mensen op een terras zitten, maar dat zijn vaak voorbijgangers die even een stoel pakken om even uit te rusten."

Wat houden de versoepelingen in?
Als de versoepelingen doorgaan dan wordt niet alleen het schermverbod opgeheven, maar mag vanaf volgende week zaterdag 26 juni de horeca tot middernacht open en mogen er straks meer mensen in de restaurants worden ontvangen. Nu zijn dat er 50, straks mogen er 100 mensen binnen.

Dat wordt volgens Van der Meer wel een probleem, want er is een groot tekort aan horecapersoneel. Vanwege de coronamaatregelen moesten cafés en restaurants personeel ontslaan en zijn 250.000 mensen de horeca uitgevloeid en omgeschoold. "Van 50 naar 100 gasten en dan een bar slechte service bieden, dat kunnen we niet doen. Als we meer medewerkers hebben gevonden dan gaan we meer gasten ontvangen." De horecaondernemer hoopt dat studenten het gebrek aan horecapersoneel wat kunnen opvullen.

Over het algemeen is Van der Meer positief over de mogelijke aanstaande versoepelingen. "Dat betekent dat je veel meer omzet kan draaien, meer lucht krijgt, je vaste lasten weer kan betalen en je financiële positie kan versterken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel