Medewerkers in kinderopvang leggen werk neer

FLEVOLAND • Vr 18 juni 2021 | 16:49 • Vrijdag 18 juni 2021 | 16:49

Vakbond FNV roept medewerkers in de kinderopvang op om het werk neer te leggen. Op donderdag 1 juli wordt er gestaakt in Almere en Zeewolde. Op 6 of 8 juli volgen medewerkers uit de rest van de provincie.

Het is nog onduidelijk hoeveel medewerkers uit de kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang op die dag het werk neerleggen. Zij kunnen zich vanaf vrijdag digitaal aanmelden. Volgens het FNV mogen ook werknemers die niet zijn aangesloten bij de vakbond het werk neerleggen. Bij leden vergoedt de vakbond het salaris. Bij werknemers die geen lid zijn, doet de vakbond dat niet. "Het niet doorbetalen van het salaris kan een reden zijn om niet te gaan staken", zegt Danielle van Essen van FNV.

Bijeenkomst
Op 1 juli organiseert het FNV voor de medewerkers uit Almere en Zeewolde een bijeenkomst in Amsterdam. De plannen voor een bijeenkomst op 6 of 8 juli zijn nog niet uitgewerkt. Daarom is nog niet duidelijk op welke dag medewerkers uit Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk het werk neerleggen. Op de stakingsdagen wordt voor ouders werkzaam in cruciale beroepen noodopvang geregeld.

Ultimatum
Het ultimatum dat de bond aan de werkgeversorganisaties had gesteld liep eerder deze week af. Volgens de vakbond willen werkgevers geen goede afspraken maken over het verlagen van de werkdruk. De bond stelde voor om het aantal kinderen in een groep te verkleinen en extra personeel aan te nemen. Daar gingen de werkgevers niet op.

Uitstellen
Eerder was er een plan om op 23 juni al te staken, maar FNV besloot het uit te stellen zodat ouders langer de tijd hebben om een alternatieve opvang te regelen. In heel Nederland werken er 108.000 mensen in de kinderopvang.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel