Politieke partijen worstelen met vinden nieuwe raadsleden

FLEVOLAND • Zo 20 juni 2021 | 8:08 • Zondag 20 juni 2021 | 8:08

Het wordt steeds ingewikkelder om genoeg kandidaten te vinden voor de gemeenteraad. Dat constateert Bahreddine Belhaj, raadslid voor de PvdA in Lelystad en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

In het programma Over Flevoland Gesproken zegt Belhaj het opvallend te vinden dat veel partijen al maanden bezig zijn met hun zoektocht naar nieuwe raadsleden voor de verkiezingen van maart volgend jaar. "Het is nog nooit zo vroeg begonnen. Partijen vrezen een tekort aan mensen."

Bahreddine Belhaj wijst politieke partijen erop, dat ze hun best moeten doen om ook mensen met een andere achtergrond binnen te halen. Het gemiddelde raadslid is nu een witte man van 58 jaar, en dat noemt Belhaj zorgwekkend: "Je neemt als gemeenteraad ook besluiten over jeugdbeleid. En als je niemand in de raad hebt zitten die deel uitmaakt van die groep, lijkt me dat lastig."

Politieke partijen moeten daarom letten op voldoende vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en jonge kandidaten, vindt Belhaj. "Je hoort wel eens: ze zijn er niet, maar dat is totale onzin. Ze zijn er wel, gewoon zoeken! En geef de selectiecommissie de opdracht mee: zo veel diversiteit willen we hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel