Schade en gewonden door valwind: "Mijn vrouw heeft beide polsen gebroken"

FLEVOLAND • Za 19 juni 2021 | 16:56 • Zaterdag 19 juni 2021 | 16:56

In Chaletpark de Klink in Biddinghuizen zijn zeker vijf chalets en het restaurant gedeeltelijk verwoest door een valwind tijdens het kortstondige noodweer van vrijdagavond. Meerdere mensen zijn gewond geraakt. Eén van hen werd opgetild door de wind. De vrouw kwam daarna hard op de grond terecht.

Bert Moll liep met zijn vrouw vanaf hun chalet richting het restaurant toen de valwind hen overviel. Moll had de bui wel zien hangen, maar had niet verwacht dat het noodweer zo heftig zou zijn.

In het korte moment dat de downburst bovenop hun terechtkwam, werd zijn vrouw opgetild en neergesmakt. Ze raakte zwaargewond. In beide polsen zitten gecompliceerde botbreuken, waar ze volgende week aan wordt geopereerd. Haar man vertelt het verhaal, omdat het slachtoffer nog te aangeslagen is.

Wat is een valwind?
Een valwind of downburst ontstaat bij onweersbuien. Een grote hoeveelheid koude lucht stort dan met veel kracht omlaag vanuit een grote regenwolk. Soms met wel 200 kilometer per uur. De doorsnee van zo'n koude luchtroom is vaak ongeveer een kilometer. Hierdoor zorgen valwinden vooral plaatselijk voor veel schade.

"Binnen 30 seconden was alles verwoest."

— Cylla van der Velden, Restaurant De Klink

Onverwacht heftig
Cylla van der Velden van Restaurant De Klink wist wel dat er slecht weer aankwam, maar niemand had het vermoeden dat het zo heftig werd. Bij haar pand is veel schade aangericht. "Binnen 30 seconden was alles verwoest", zegt Van der Velden. Een gloednieuwe overkapping, de pergola, ramen, terrasmeubilair en de parasols zijn kapot. Eén daarvan is op haar moeder gewaaid. Ze liep zware kneuzingen op. Er moest een ambulance komen om de verwondingen te behandelen.

Bij Van der Velden zit de schrik er goed in. Ze wordt nu door omstanders geholpen om de boel weer in orde te maken. Ze verwacht dat het nog weken gaat duren om de schrik te boven te komen. De restauranteigenaar hoopt zo snel mogelijk weer open te kunnen.

'Dit was echt extreem'
Ook bij Smullen en Spelen in de Almeerse wijk Nobelhorst heeft het extreme weer vrijdag veel schade aangericht. Medewerkers merkten rond 18.00 uur op dat de wind opstak. Op dat moment zijn alle gasten buiten in veiligheid gebracht. En dat was volgens eigenaar Dennis Schutte net op tijd, want toen iedereen binnen was ging het los.
Het meubilair op het terras werd alle kant opgeblazen. Dat gold ook voor vier loodzware parasols. Eén van de voetstukken kwam meters verderop in de speeltuin terecht. Door de brokstukken die in de rondte vlogen, zijn ook ramen gesneuveld. “We hebben wel vaker harde wind meegemaakt, maar dit nog nooit. Dit was echt extreem”, zegt Schutte.
Schutte schat de schade op zeker 7000 euro. De eigenaar weet niet of hij iets terugkrijgt van de verzekering. “Sommige gasten die aanwezig waren, gaven wel tien euro fooi. Dit om ons te steunen. Ze zeiden dat we het al moeilijk hadden gehad door corona, en dat dit wel heel vervelend voor ons was. Dat is hartverwarmend.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel