Oude vuilstort levert al drie jaar energie aan Emmeloorders

EMMELOORD • Zo 20 juni 2021 | 19:05 • Zondag 20 juni 2021 | 19:05

Zo'n 300 huizen in Emmeloord krijgen elektriciteit van de oude vuilnisbelt. De plaatselijke energiecoöperatie 'Emmeloord Opgewekt' wekt die stroom al ruim drie jaar op met methaangas van de oude vuilstort Het Friese Pad. De verwachting was dat het stort gaandeweg minder gas zou produceren. Maar dat is niet het geval. Er zit een licht stijgende lijn in.

Het gas ontstaat door de natuurlijke vergisting van het afval op de vuilstort, waar inmiddels een golfbaan op is aangelegd. De kwaliteit van het gas is prima. "In het verleden zijn er ook aardappels gestort. We vermoeden dat mede daardoor de kwaliteit zo goed is. Dat vergist namelijk goed", vertelt Gerard Adema van de coöperatie Emmeloord Opgewekt.

"Het gaat mij niet om het geld. Ik bespaar op jaarbasis tussen de 80 en 100 euro op mijn stroomrekening", zegt Linda Janmaat. Zij is een van de afnemers van de groene stroom. "Ik vind het gewoon fantastisch dat we van de troep die er toen gestort is, nu energie kunnen krijgen. Daardoor komt er geen gas in het milieu, maar gebruiken we dat nuttig. Dit soort kleinschalige projecten juich ik heel erg toe. Zoeken naar nieuwe vormen van energie en besparingen in je eigen omgeving. Voor ons huis waren zonnepanelen niet echt een oplossing. Meedoen met de coöperatie was een alternatief, om toch iets te doen aan ons fossiele brandstofgebruik."

Duur van gaslevering is onbekend
Gerard Adema van Emmeloord Opgewekt heeft geen idee hoe lang de vuilstort nog gas blijft leveren. Voorlopig komt er maandelijks nog voldoende uit het vuilnis om 100.000 kWh aan stroom op te wekken.

"We hebben dit project helemaal zonder subsidies opgezet. We hebben wel 100.000 euro op tafel moeten leggen voor de installatie, maar dat geld hebben we inmiddels terugverdiend."

De afnemers hoeven overigens geen energiebelasting te betalen over de groene stroom. Hierdoor besparen ze op jaarbasis 80 tot 150 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel