Eerste turbine Windpark Zeewolde in gebruik genomen

ZEEWOLDE • Ma 21 juni 2021 | 16:23 • Maandag 21 juni 2021 | 16:23

De eerste windturbine van het nieuwe Windpark Zeewolde aan de Vogelweg is maandagmiddag officieel in gebruik genomen. De molen, die een tiphoogte heeft van 150 meter, produceert de eerste groene stroom van het park. De turbine levert stroom aan 4.000 huishoudens.

"Het project heeft best veel impact gehad, maar met alle agrariërs is het uiteindelijk gelukt om zo’n groot project voor elkaar te krijgen", zegt wethouder Egge Jan de Jonge. "Dat is best iets om trots op te zijn."

"Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met Windpark Zeewolde en nu kunnen we vieren dat de eerste groene stroom geproduceerd gaat worden”, zegt Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur van Windpark Zeewolde. "Dit is een echte mijlpaal. De huidige 220 windturbines in het gebied worden vervangen door 83 grotere, moderne windturbines, die tweeënhalf tot drie keer meer stroom leveren en ook nog eens in een 'visueel rustige lijn' staan."

Het gebiedsproject, iedereen in dit gebied kon meedoen en meer dan negentig procent is nu ook daadwerkelijk aandeelhouder, is het grootste windparkproject van Nederland. "We krijgen internationaal ook veel vragen over dit project", zegt Sieburgh Sjoerdsma.

De bouw van het park loopt volgens planning en de overige 82 turbines zullen de komende maanden volgen. Vanaf het najaar van 2022 draait het windpark op vol vermogen. De nieuwe molens moeten elektriciteit gaan leveren voor 280.000 huishoudens.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Bart Bos. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar bart@lokaleomroepzeewolde.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel