Bewonersorganisaties boos over bezuiniging op wijkbudgetten

ALMERE • Ma 21 juni 2021 | 20:10 • Maandag 21 juni 2021 | 20:10

Bewonersorganisaties in Almere zijn boos op de bezuiniging op wijkbudgetten. Op initiatief van D66 en de PVV is de gemeenteraad akkoord gegaan met een bezuiniging van 420.000 euro op wijkbudgetten. Door de wijkbudgetten kunnen kleine buurtinitiatieven gefinancierd worden. Zo wordt bijvoorbeeld het voedselbos in de Sieradenbuurt onderhouden dankzij 500 euro per jaar uit het wijkbudget.

Volgens Harry Draai van bewonerscollectief Sieradenbuurt wordt het werk gedaan door vrijwilligers, maar is het geld nodig voor tuingereedschap, vuilniszakken en brandstof. Draai zegt ontzettend boos te zijn over het wegvallen van de subsidie: "Je bezuinigt op een heel klein gedeelte, maar de impact die het heeft, de maatschappelijke impact, is enorm. Je vernietigt eigenlijk een heel netwerk wat je hebt opgebouwd in de afgelopen jaren."

Ook Catrinus Egas van Platform Oosterwold zegt teleurgesteld te zijn. Het platform heeft 1500 euro van de gemeente gekregen om de website te verbeteren. Als die bijdrage komt te vervallen, wordt het volgens Egas moeilijk om buurtbewoners met elkaar te verbinden. "In Oosterwold moeten bewoners echt alles doen. Wijkvoorzieningen komen daar niet vanzelf. De gemeente zorgt daar niet zelf voor. Dus dat moeten de bewoners zelf doen. Denk aan een speelplaatsje, een ontmoetingsplek, kleine initiatieven. Daar zijn al veel ideeën over. Een bijdrage van wijkbudget kan zo'n initiatief net van de grond tillen, mede mogelijk te maken."

Waarom wordt er bezuinigd?
Het initiatief om te bezuinigen op wijkbudgetten komt van collegepartij D66 en oppositiepartij PVV. Volgens Annette Raijer van de PVV wordt veel geld uit de wijkbudgetten gebruikt voor het organiseren van barbecues of feestje in de buurt. Raijer: "Dat kunnen mensen ook zelf bekostigen als ze allemaal wat bij elkaar leggen." Volgens Raijer zijn er ook initiatieven die niet bij wijkbudgetten horen zoals het voedselbos: "Dat kun je best bij Stad en Natuur onderbrengen. Dus waarom moet dat uit de wijkbudget?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel