Raad blijft twijfelen over plannen stationsgebied

LELYSTAD • Wo 23 juni 2021 | 6:14 • Woensdag 23 juni 2021 | 6:14

De gemeenteraad van Lelystad blijft twijfelen over de plannen van het college om het stationsgebied opnieuw in te richten. Wethouder Adam Elzakalai wil graag dat de raad groen licht geeft voor de plannen die er nu liggen; een autoluw gebied met zeshonderd woningen, twaalfduizend vierkante meter kantoorruimte en een groene openbare ruimte met goede voorzieningen. Maar hij krijgt de handen er nog niet voor op elkaar, zo bleek dinsdagavond tijdens een bespreking van de plannen.

De gemeente wil het stationsgebied opnieuw inrichten. De gesprekken daarover begonnen anderhalf jaar geleden. De omgeving van het station moet beter toegankelijk worden. En het gebied moet meer bij het centrum worden betrokken. Er moeten volgens de gemeente hoogwaardige woningen komen en er moet bedrijfsruimte worden gebouwd. Lelystad wil verder de verkeersdrukte bij het station aanpakken. Het aantal verkeersbewegingen moet sterk verminderen.

'Entree van de stad zal lof gaan oogsten'
Het college wil de huidige plannen zo snel mogelijk kunnen indienen in Den Haag om nog in aanmerking te komen voor een bijdrage via de woningbouw-impulsgelden. Wethouder Elzakalai belooft de raad een entree van de stad die alom lof zal oogsten. "Kwaliteit is één van ijkpunten waarop die bijdrage van het Rijk zal worden vergeven", zegt de wethouder. "Het wordt een echte entree van Lelystad als hoofdstad van nieuwe natuur." Elzakalai doelt daarmee op het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land

Het college schetst een gebied met veel groen en mooie huizen. De SP twijfelt. Het gebied wordt volgens Alexander Sprong vooral erg 'stenig'. "De SP vindt de verbinding met de natuur wel wat beperkt. We hebben wat mooie, wilde middenbermpjes gezien. Maar dat is het wel."

'Meer aandacht voor hogere segment'
Volgens Sanne de Wilde van D66 is er te veel aandacht voor de onderkant van de markt. Hij vindt dat het aandeel duurdere woningen omhoog moet. "Minder goedkope huur en meer duurdere huur, minder goedkope koop en meer duurdere koop." D66 wil dat het gebied zich meer richt op de top van de markt.

Dennis Grimbergen van de VVD wil van de wethouder weten of het plan wel haalbaar is binnen de tijd die het Rijk eist voor de aanleg. Want de gemeente moet meerdere percelen grond nog verwerven, zegt Grimbergen. "Meerdere 'plots' zijn helemaal niet in eigendom van de gemeente" Grimbergen vraagt zich af hoe de gemeente binnen drie jaar denkt over te gaan van verwerving tot de start van de bouw.

Is bijdrage Rijk zeker?
En Jong Lelystad vraagt zich af hoe zeker een bijdrage van het Rijk eigenlijk is. De deadline van de huidige regeling zit er aan te komen. Komt er wel een nieuwe wil Murat Aktan weten. "Als het nieuwe kabinet aantreedt, hoe zeker weten we dan dat er een nieuwe tranche impulsgelden komt?"

Adam Elzakalai zegt daarop dat hij niet in Den Haag aan die onderhandelingstafel zit. Hij wijst de raad op het belang om snel te beslissen. "Er ligt een kans. We hebben de mogelijkheid om aan de provincie en het Rijk te laten zien; wij zijn bereid vaart te maken. En dan kunnen we de kwaliteit van het stationsgebied vergroten. Het is aan de raad om te besluiten ja of nee. "

De raad liet nog geen ja en geen nee horen. De raad wil nogmaals in een nieuwe bijeenkomst over het stationsgebied praten. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel