ChristenUnie wil opheldering over lange wachttijden bij afdeling burgerzaken

ALMERE • Wo 23 juni 2021 | 10:08 • Woensdag 23 juni 2021 | 10:08

Het duurt in Almere momenteel lang voordat je kunt trouwen. Stellen die willen trouwen moeten tot augustus wachten. En op een gratis huwelijk moeten mensen vijf maanden wachten. De vertraging komt door de lange wachttijden bij de afdeling burgerzaken. De ChristenUnie in Almere vindt de lange wachttijden een slechte zaak en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

Volgens raadslid Berneditha Rijssel zijn er structurele problemen bij de afdeling, die naast huwelijken verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de afgifte van rijbewijzen en reisdocumenten. Door corona hebben veel stellen hun huwelijk uitgesteld. Er is daardoor een enorme piek qua werkzaamheden ontstaan bij de afdeling. "Niet alleen door corona. Er is een achtergebleven vraag naar reisdocumenten, huwelijken zijn uitgesteld. Door de versoepelingen is ook de migratie op gang gekomen."

Standaard overwerken
Rijssel constateert bovendien uit de jaarrapporten dat er al jarenlang structurele achterstanden zijn. "De achterstanden en die piek samen maken dat de afdeling overbelast is geraakt." Zo is er een structureel personeelstekort en wordt er standaard overgewerkt. "Geen gezonde situatie."

Door de coronamaatregelen moesten de zaken digitaal worden geregeld. Volgens Rijssel moeten de loketten zo snel mogelijk weer open. "Er is een doelgroep die het liefst persoonlijk geholpen wil worden. Die groep valt nu tussen wal en schip."

De ChristenUnie wil van het college van burgemeester en wethouders weten wat ze gaan doen om het probleem met de lange wachttijden op te lossen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel