Gemeente doet toch nulmeting geluid windplannen Groen en Blauw

DRONTEN • Wo 23 juni 2021 | 18:52 • Woensdag 23 juni 2021 | 18:52

De gemeente Dronten laat toch een nulmeting doen om vast te stellen hoeveel meer geluid de nieuwe windmolens van de windparken Groen en Blauw produceren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Bezorgde burgers en een aantal politieke partijen drongen er bij de gemeente op aan om een dergelijk onderzoek te laten doen om later te kunnen bewijzen dat de windmolens overlast veroorzaken. Tijdens een informatieavond die hierover georganiseerd werd gaf een expert aan dat zo'n nulmeting niet erg betrouwbaar zou zijn. Ook zei hij dat windmolens geen laagfrequent geluid maken.

De gemeente benadrukt nu dat de nulmeting geen middel is om te handhaven. Verder is het volgens de gemeente ook geen instrument om later nadere afspraken te maken over de hoeveelheid geluid.

Met de metingen kan een algemeen beeld ontstaan over het geluid; voor, tijdens en na de bouw van de windmolens. Volgens het college kan dit bij inwoners van Dronten voor meerwaarde zorgen bij de gesprekken die gevoerd worden over dit onderwerp. Inwoners van Dronten worden in de gelegenheid gesteld mee te denken over hoe die metingen worden uitgevoerd.

De gemeente stelt overigens dat de turbines wel moeten voldoen aan de geluidsnormen. Daarvoor zal de gemeente een handhavingsstrategie bedenken. Daarin komt te staan op welke manier het geluid van de turbines zal worden gemeten en welke acties de gemeente onderneemt als blijkt dat de geluidsnormen worden overschreden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel