Duurzame ondernemers tevreden over hulp van EEF

FLEVOLAND • Do 24 juni 2021 | 6:22 • Donderdag 24 juni 2021 | 6:22

Meerdere ondernemers met duurzaamheidsprojecten zijn blij met de adviezen en leningen van het Energie Expertisecentrum Flevoland. EEF heette tot vorig jaar DE-on, maar de nieuwe naam blijkt nog niet erg bekend. Het is opgericht op initiatief van de provincie en heeft als doel om de energietransitie in Flevoland te versnellen

Onder meer Cor Poppe uit Creil en Henk Hazelaar uit Zeewolde werden op EEF gewezen. De ondernemers met duizenden zonnepanelen op hun dak zijn blij met de tips en de lening die ze hebben gekregen.

Poppe heeft 20.000 zonnepanelen liggen op een voormalige kas in Luttelgeest. Een kas bleek interessant door het grote oppervlak, waarbij het glazen dak is vervangen door zonnepanelen. "Daar komen nogal wat dingen bij kijken", zegt hij. "Je hebt te maken met een aannemer, stroomafnemers en andere instanties, waarbij een bepaalde ervaring wenselijk is." Poppe kreeg een lening van zo'n 300.000 euro als aanvulling op het eigen vermogen.

Hazelaar legt 1.300 zonnepanelen op de bedrijfsgebouwen op zijn erf. De Zeewoldenaar trok de portemonnee voor de eerste 600 panelen, totdat hij van Liander te horen kreeg dat hij de energie voorlopig niet kon terugleveren. "Door de 'transportbeperking' die we hier hadden, ben ik advies gaan zoeken en heb ik toentertijd EEF gebeld." De ondernemer vroeg voor de resterende panelen een lening van 75.000 euro, omdat het geld op was.

De ondernemers zeggen erg geholpen te zijn door EEF. "Omdat wij geen eigen middelen meer hadden om het project af te maken en het grootste deel lag er al", zegt Hazelaar. Poppe: "Het is een plezierig contact en het werkt naar behoren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel