Zorgen om toegankelijkheid stad voor blinden en slechtzienden

ALMERE • Do 24 juni 2021 | 15:05 • Donderdag 24 juni 2021 | 15:05

De Partij voor de Dieren in Almere en Oogvereniging Flevoland vinden dat de gemeente Almere het makkelijker moet maken voor blinden en slechtzienden om door de stad te reizen. Blindegeleidestok-lijnen ontbreken op veel belangrijke plekken in de stad. Daarmee voldoet de stad niet aan de wettelijke eisen, aldus de partij en de vereniging. Ina Helderman kan daar als ervaringsdeskundige over meepraten.

Tegen dingen aanlopen
Helderman is slechtziend en betrokken bij de Nederlands Christelijke Blinden en Slechtzienden Belangenvereniging. "Schuine tegels, paaltjes midden op het pad, geleidelijnen die uitlopen op niks. Het is verschrikkelijk. Er wordt in Almere te veel van de ziende wereld uitgegaan." Volgens Helderman is Almere niet veilig en toegankelijk voor blinden en slechtzienden. "Almere is een stad die continu verandert. Voor mij is het erg lastig om bepaalde wegen of winkels te onthouden. Ik loop regelmatig ergens tegenaan." Helderman vindt dat Almere een voorbeeld kan nemen aan Groningen. "Als je daar de trein uitstapt, heb je heel netjes om de meter een paaltje dat je veilig naar de bus begeleidt, ideaal.'' In Almere is dat volgens haar heel anders: ''Met plezier naar de stad met de bus, veilig naar de winkel, vergeet het maar."

Vraag om actie
Volgens de Oogvereniging is het voor blinden en slechtzienden belangrijk dat ze zelfstandig kunnen reizen. De witte ribbelige tegels bij bijvoorbeeld stationsuitgangen helpen daarbij. Maar zelfs op het Station Centrum ontbreken de lijnen naar de bushaltes. Ook bij oversteekplaatsen en stoepen op busstation 't Oor zijn deze lijnen en noppenmarkeringen verdwenen. Het ontbreken van deze markeringen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook heeft Almere geen systeem dat de vertrektijden van bussen voorleest. Iets wat voor veel blinden en slechtzienden erg belangrijk is om gemakkelijk te kunnen reizen. De Partij voor de Dieren vraagt daarom aan het college van burgemeester en wethouders wat het hieraan gaat doen.

In samenwerking met ViP Almere, een werkgroep die opkomt voor mensen met een handicap, heeft de Oogvereniging een rapport naar de gemeenteraad en het college van B&W gestuurd. Volgens de werkgroep en vereniging loopt Almere ver achter met andere gemeenten in Nederland.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel