Bewoners ziedend: 'Bosstrook kappen is methode met de botte bijl'
De gemeente Almere hanteert de 'botte-bijl-methode' voor een probleem dat er niet meer is. Dat vinden meerdere bewoners aan de Sprietzeil in Noorderplassen. Zij kregen vorige week van de gemeente te horen dat de bomenstrook achter hun huis verdwijnt. Dat gebeurt omdat er een greppel moet komen om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. De omwonenden zijn verbaasd: hun tuinen stonden twee jaar geleden blank, maar sindsdien is er nooit meer wateroverlast geweest.
Een groot deel van de woningen aan een kant van de Sprietzeil is verkocht als 'boshuis'. Deze huizen grenzen aan de achterkant aan een bosrand. Twee jaar geleden stonden hun tuinen onder water en stond het bos blank. Toen er aan de andere kant van de bomen nieuwe woningen werden gebouwd, werd er door de gemeente een geul aangelegd. Het overtollige water stroomde weg en het probleem was opgelost.
Greppel moet structurele oplossing zijn, omwonenden zijn boos
De omwonenden kregen vorige week donderdag plotseling een brief over de bomenstrook achter hun huis. In de brief zegt de gemeente dat er onderzoek naar het plantsoen is gedaan. Daaruit blijkt dat de bomen in 'slecht waterdoorlatende grond' staan. Volgens de gemeente is een greppel de oplossing en daarvoor moeten de bomen worden gekapt. Maar daar zijn de omwonenden niet blij mee. "Ik heb een boshuis gekocht en ik kijk nu op een bosrand en straks kijk ik op huizen", zegt Leon Droog. "Daarom heb ik het niet gekocht."
Waarom de bewoners nu pas de brief van de gemeente krijgen is niet helemaal duidelijk. De wateroverlast was in 2018 en nu pas krijgen de bewoners van de Sprietzeil een brief van de gemeente. "Mogelijk is er vertraging ontstaan door corona," laat een woordvoerder van de gemeente weten. Droog is verbaasd: "Brieven sturen is toch puur administratief werk? Heeft de gemeente helemaal stilgelegen tijdens corona?"
Volgens de gemeente worden er nu maatregelen getroffen, omdat er al gedurende "een langere periode" wateroverlast was "en het probleem er echt nog wel is". Het jaar 2017 was volgens de gemeente het toppunt. De bewoners, die er al lang voor 2017 woonden, is daar totaal niets van bekend. Buurtbewoner Miranda Kok: "Het probleem is echt pas in 2018 begonnen." En na de bouw van de huizen aan de andere kant van de bosrand, hebben ze geen wateroverlast meer, bevestigt ze. "Als het geregend heeft, stroomt het water naar de sloot." Ook Droog is stomverbaasd over de reactie van de gemeente. "We hebben al heel lang helemaal geen wateroverlast gehad. Ook niet iets dat er maar een beetje op lijkt."
Gemeente wil met bewoners in gesprek
Als de bosstrook gekapt is, komen daar struiken en gras voor terug, laat de gemeente weten in de brief. Dat vinden de omwonenden geen optie. De gemeente wil volgende week woensdag met de verontruste buurtbewoners in gesprek. "Dan hebben wij een drietal bijeenkomsten en rondleidingen met bewoners om hen de situatie uit te leggen en informatie te geven over de te nemen maatregelen", zegt een woordvoerder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Schoenmakerij Hoekstra sluit de deuren, 'De jeugd heeft er niet zoveel mee'
EMMELOORD • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberMeer dan dertig jaar was schoenmakerij Hoekstra een begrip in Emmeloord. Maar zaterdag is de laatste werkdag en dan sluit het definitief de deur. Jouwert Hoekstra gaat met pensioen. "Het stopt gewoon....
-
Lelystadse hockeyclub neemt maatregelen tegen nieuwe misdragingen
LELYSTAD • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberBij de Lelystadse hockeyclub MHCL was het vrijdagavond spannend. Niet alleen vanwege een belangrijke bekerwedstrijd. Twee weken geleden kreeg de vereniging te maken met een groep onruststokers na een...
-
Zorgbedrijf betaalt geen salaris en verrekent verkeersboete, rechter grijpt in
ALMERE • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberZe kreeg al sinds mei geen salaris en ook geen salarisstroken meer. Maar omdat ze de cliënten die aan haar zorg waren toevertrouwd niet in de steek wilde laten, bleef ze gewoon doorwerken. Toen de med...