Opslag voor energie uit zonnecollectoren van huizen en school gaat de grond in

NAGELE • Vr 25 juni 2021 | 17:49 • Vrijdag 25 juni 2021 | 17:49

In Nagele is vrijdagmiddag het startsein gegeven voor de aanleg van een opslag voor energie uit zonnecollectoren. Het gaat om een buffer van duizend kubieke meter die onder de grond komt te liggen. De zonnecollectoren liggen op het dak van acht huurwoningen en een schoolgebouw. De collectoren leveren in de zomer warmte die de buffer ingaat, en in de winter is die warmte weer te gebruiken.

De acht huizen en de school zijn onderdeel van het project 'Nagele in Balans'. Het moet de opmaat zijn naar het aardgasvrij maken van zo'n 500 woningen in het dorp. De zonnecollectoren leveren tussen februari en oktober warmte vanaf het dak. Energie die niet gebruikt wordt gaat naar de buffer. "Die warmt in de loop van de zomer op en daar halen we uiteindelijk in de winter de warmte uit om de woningen te voorzien van verwarming", zegt projectleider Rutger Bergboer.

Buffer krijgt warmtepomp voor temperatuur én risico's
De opslag is een dichte bak omhuld door duurzame, recyclebare isolatieplaten. René Geerts van HoCoSto Seosonal Energy Storage legt het systeem aan. Volgens hem is de techniek heel simpel. "Het water dat in de opslag zit, blijft daar zitten en gaat er niet uit", zegt Geerts: "De warmte wordt afgegeven."

Geerts en 'Nagele in Balans' hebben wel rekening gehouden met risico's. Er komt naast de opslag een kelder met een warmtepomp voor de huizen en de school. De pomp blijft tot de winter draaien, omdat de buffer nog niet op temperatuur is. Daardoor moeten de school en de bewoners van de huizen tot midden oktober de cv-ketel blijven gebruiken. Daarna gaat de ketel eruit en komt er een warmtewisselaar in de meterkast.

Opslag verdwijnt in juli onder de grond
Bergboer vindt de aanleg van de opslag een grote stap in het project. Hij verwacht dat de inwoners van Nagele enthousiaster gaan worden over 'Nagele in Balans'. "We hebben natuurlijk een voorbeeldproject. Want dat was elke keer wat we terugkregen." De opslag gaat over twee weken de grond in, waarna eind juli alles klaar moet zijn. De cv-ketels in de woningen verdwijnen in oktober, die in de school blijft voorlopig voor de zekerheid hangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel