Beding met boete moet woningspeculatie tegengaan

NOORDOOSTPOLDER • Zo 27 juni 2021 | 8:03 • Zondag 27 juni 2021 | 8:03

De gemeente Noordoostpolder wil speculanten weren van de markt voor nieuwbouwwoningen door een bijzondere voorwaarde in het koopcontract te zetten, die is gekoppeld aan een hoge boete. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een voorstel over het beding gestuurd.

Door de krapte op de woningmarkt en de opkomst van speculanten ziet het college zich gedwongen om maatregelen te treffen. Steeds vaker komt het voor dat partijen vrijkomende bouwkavels kopen om ze met winst door te verkopen aan mensen die er ook echt een huis willen bouwen. Het college vindt dat die groep het recht op eerste koop moet hebben.

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten kopers een contract gaan tekenen waarin staat dat ze het huis ten minste twee jaar na de oplevering zelf moeten bewonen. Doen ze dat niet, dan kan de gemeente de kopers een boete opleggen van 50.000 euro. De hoogte van de boete met een looptijd van twee jaar is in 2019 door een rechter toelaatbaar geacht.

Toch houdt de gemeente rekening met onvoorziene omstandigheden bij de kopers van een nieuwbouwwoning. Het anti-speculatiebeding mag geen 'absolute werking' hebben, schrijft het college in het voorstel. Daarom komen er uitzonderingsregels die het mogelijk maken om onder het beding en de boete uit te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel