Samenwerking zorgt voor biodiversiteit langs de Zwijnsweg

ENS • Za 26 juni 2021 | 16:41 • Zaterdag 26 juni 2021 | 16:41

Vorig jaar wonnen de bewoners van de Zwijnsweg in Ens een landelijke biodiversiteitsprijs met hun project 'bloeiende bermen binden burgers en boeren'. Ze namen het beheer van de wegbermen in eigen hand. Met succes, de bermen staan er mooi bij en de samenwerking tussen boeren en burgers verloopt prima.

Met ecoloog en adviseur Tiem van Veen liepen de bewoners zaterdagmorgen een rondje om te zien wat er allemaal groeit en bloeit in de bermen. "Het bijzondere aan dit project is dat de aanwonenden, zowel de boeren die hier hun bedrijven hebben als de burgers die in de arbeiderswoningen wonen, de handen ineen geslagen hebben en met elkaar het bermbeheer opgepakt hebben", zegt hij. "Daarmee is de biodiversiteit vergroot." In andere woorden, de bermen zijn een lustoord voor de bloemetjes en de bijtjes geworden.

Bloeiende Zwijnsweg
Twee keer per jaar maaien de bewoners de bermen van de ruim vijf kilometer lange weg. Vroeger onderhield iedere bewoner alleen het deel dat langs het eigen perceel liep. Samenwerking heeft veel voordelen, de bewoners profiteren van elkaars kennis en machines. De opbrengst van het maaien is voor de veetelers langs de weg. "Het hooi is van hele speciale kwaliteit", zegt Johannes Schra, voorzitter van de Bloeiende Zwijnsweg, zoals het buren-initiatief zichzelf genoemd heeft. "Het is een hele rijke vegetatie, er zitten veel verschillende soorten in. En we zorgen dat bijvoorbeeld voor paarden giftige soorten hier niet groeien."

Hooifeest
De bewoners hebben samen de nodige afspraken gemaakt. Zo laat iedereen zijn hond uit aan een kant van de weg. "De kant waar we geen hooi van betrekken, want in hooi wil je geen hondenpoep vinden", aldus Schra. Het hele project is ook sociaal gezien geslaagd. "Over twee weken vieren we met de hele weg samen een hooifeest. Met als serieus deel sprekers over biodiversiteit, maar met ook veel aandacht voor samen eten en drinken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel