"Red kunst Dokter Jansencentrum van sloop"

EMMELOORD • Ma 28 juni 2021 | 22:38 • Maandag 28 juni 2021 | 22:38

De werkgroep 'Monumentale Kunst' van Erfgoedvereniging Heemschut wil kunstwerken in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord redden van de sloop. Het voormalig ziekenhuis moet wijken voor woningen. Norman Vervat van de werkgroep 'Monumentale Kunst' wil voorkomen dat zes kunstwerken in en om het gebouw daardoor ook verdwijnen.

Het gebeurt volgens Vervat vaak dat het tijdens de sloop fout gaat en kunst vernietigd wordt. "Nederland gaat helaas heel slordig om met de kunst in de openbare ruimte." En dus is er nu bij de gemeente Noordoostpolder en bij de projectleider van de nieuwbouw aan de bel getrokken, om te voorkomen dat de kunst van het oude Emmeloordse ziekenhuis verloren gaat. In plaats daarvan moeten de kunstwerken netjes worden verwijderd en herplaatst. "Ze moeten terugkomen op een plek waar ze zichtbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de hal van een appartement of school, bij de nieuwbouw op de huidige locatie of elders in Emmeloord", vindt Vervat.

Geld nodig voor herplaatsen
Het gaat om werken van bijzondere kunstenaars, die onderdeel zijn geworden van de geschiedenis van Emmeloord. De werken behoren tot de wederopbouwkunst uit de jaren 50 en 60. Het verwijderen van de zes werken en het herplaatsen kost een paar duizend euro per kunstwerk. Vervat heeft goede hoop dat de gemeente en de projectontwikkelaar die kosten voor hun rekening nemen.

De zes kunstwerken
1. "De Thuiskomst", Teun Roosenburg (1916-2004). Dit bronzen beeld staat sinds 1964 voor de deur van het ziekenhuis. Het geeft de thuiskomst van een genezen patiënt weer. De patiënt wordt door de arts begeleid naar zijn vrouw.

2. "Oogst", Nel van Lith (1932). Dit bronzen beeld staat sinds 1997 voor de deur. Het stamt uit 1983 en is een vertaling van een eerdere uitvoering in marmer.

3. "Vertrouwd lichaam, ontelbare zee", Anna Thalia Benus (1958). Een deel van de installatie hangt sinds 1997 in de hal van het ziekenhuis.

4. Eerste steen van het Dr. Jansenziekenhuis met brons reliëf van dokter Jansen. De steen en reliëf zijn te vinden in een trapportaal. De maker is onbekend.

5. Wanddecoratie, Jos Hermans (1930-2017). Het gaat om fijn boetseerwerk, ook wel 'chamotte' genoemd.

6. Keramisch reliëf, Frans Tuinstra (1923-2006). Dit werk stamt uit 1964 en werd destijds aangeboden door de inwoners. Het is een figuratief reliëf, met sectieltegels. De tegels beelden verleden en heden uit. Links: zee met vissen en daarboven bootjes. Rechts: ingepolderd land, met drie spelende kinderen en een hond, tussen manshoge bloemen. In het water onder de polder zwemmen vissen en in de lucht vliegen vogels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel