Gedoe rond openbare toiletten surfstrand Almere

ALMERE • Di 29 juni 2021 | 6:03 • Dinsdag 29 juni 2021 | 6:03

Windsurfvereniging Almere-Centraal heeft de openbare toiletten die op het strand staan, afgesloten. Ze zitten te vaak verstopt en de gemeente, die er verantwoordelijk voor is, doet er volgens de surfers niets aan.

De afgelopen twintig jaar heeft de surfclub aan het Gooimeer in Almere Haven de toiletruimtes zelf schoongehouden en de extra onderhoudskosten zelf betaald. Maar de maat is nu vol. Peter Schlüter, voorzitter Windsurfvereniging Almere-Centraal, vindt het een onhoudbare situatie: "De toiletten zien er verschrikkelijk uit." Hij doet de deur open en op de WC zie je al gelijk beestjes krioelen, er ligt zand op de grond, spinnenrag bij de vuilnisbak en het water in het toilet is smerig en troebel.

Als het mooi weer is en druk op het strand, wordt er volgens Schlüter door "strandgasten en kinderen die dat leuk vinden", troep in de toiletten gegooid. Grind, stenen en maandverband. Strandgasten op de vingers tikken heeft geen zin. Schlüter: "We hebben vuilnisbakken in de toilethokjes gezet en plakkaten opgehangen met de tekst 'Stop er niets in wat je er niet in moet gooien'. Maar toch zijn er mensen die er van alles in stoppen inclusief hele rollen WC-papier."

De surfvereniging moet professionele hulp inschakelen om de toiletten te ontstoppen. Een urenlange klus. "Het inhuren van een rioolontstopper kost serieus geld," zegt Schlüter. "Je betaalt er al gauw zeshonderd euro voor." Vorig jaar hebben ze ruim 4.500 euro moeten dokken en de afgelopen jaren een slordige tienduizend euro, schat Schlüter. "Vroeger hadden we vrijwilligers die probeerden de verstopping te verhelpen. Maar de verstoppingen zijn nu zo ernstig dat het ze niet meer lukt."

Geen contactpersoon
De gemeente is volgens de voorzitter van de surfclub verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare toiletten, maar die geeft niet thuis. "Heel veel afdelingen van de gemeente hebben er op de één of andere manier iets mee te maken", vervolgt Schlüter. "Schoonmaakbeheer, gebouwenbeheer, gronduitgifte. Ik mis één concrete contactpersoon voor dit probleem.

De kwestie staat niet op zich. Op andere plekken in Almere is het onderhoud van openbare toiletten ook niet best volgens Schlüter: "Elke badgast zal beamen dat de WC’s beneden de norm zijn qua schoonmaak en beheer." De gemeente heeft hem beloofd dat er vóór 10 juli een oplossing komt. Schlüter houdt de druk op de ketel. "Betaalt de gemeente de kosten niet, dan gaan de WC’s op slot. Wij kunnen de rioolontstopping niet meer betalen. Betalen ze wel mee, dan gaan de deuren weer open en is iedere badgast weer gewoon bij ons welkom."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel