'In de politiek bestaat niet iets zoals een privépersoon'

ZEEWOLDE • Di 29 juni 2021 | 18:21 • Dinsdag 29 juni 2021 | 18:21

De uitspraken die oud-wethouder Winnie Prins van Zeewolde op social media deed, kunnen wel degelijk politiek geïnterpreteerd worden. Dat zegt bestuursdeskundige John Bijl van het Periklesinstituut. "In de politiek bestaat niet iets zoals een privépersoon."

De gemeenteraad van Zeewolde stuurde wethouder Prins maandagavond naar huis. De raad is het zat dat de wethouder herhaaldelijk haar ongezouten persoonlijke mening plaatst op social media. Ze zou daarmee het aanzien van de gemeente schaden. Eerder liet de wethouder weten dat ze de uitspraak op persoonlijke titel deed. Maar dat is als wethouder dus lastig, zegt John Bijl. "Politicus ben je 24 uur per dag."

'Wegstemmen betrekkelijk uniek'
De raad diende een motie van wantrouwen in tegen wethouder Prins. De raad nam de motie aan, toch wilde de wethouder niet vertrekken. Volgens Bijl is dat uniek. Sinds 2002 heeft de raad de mogelijkheid om een wethouder te ontslaan. In een anonieme stemronde werd besloten over het politieke lot van Winnie Prins. Volgens Bijl is dit in al die jaren de vijftiende keer dat een wethouder wordt weggestemd. “Dat is niet heel veel. Het is betrekkelijk uniek.”

Portefeuilles zijn verdeeld, later meer duidelijkheid over wethouderspost
Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde heeft inmiddels de portefeuilles van de vertrokken wethouder onderling verdeeld. De fractie van Leefbaar Zeewolde liet maandagavond al weten door te gaan met het college. De fractieleden gaat dinsdagavond met elkaar in gesprek over de ontstane situatie.

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter wordt gehoopt om deze week duidelijk te krijgen wat wordt gedaan met de functie van Prins. Tot die tijd nemen de collega-wethouders de taken over.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel