Nieuw plan OV is ‘uitstel van executie’

DRONTEN • Wo 30 juni 2021 | 17:16 • Woensdag 30 juni 2021 | 17:16

Vertegenwoordigers van de dorpen Swifterbant en Biddinghuizen hebben op het provinciehuis in Lelystad bijna 1400 handtekeningen overhandigd. Ze willen de busroutes door deze dorpen behouden. De provincie is van plan om routes te schrappen of te wijzigen. De groep actievoerders kreeg steun van burgemeester Gebben van Dronten en vertegenwoordigers van de gemeenteraad. Ze kwamen bij het provinciehuis aan in een gele Amerikaanse schoolbus.

Onlangs liet de provincie weten dat de stadsbussen in Dronten een jaar langer kunnen rondrijden. Het gaat om lijn 21 en 22, die door een overbruggingskrediet uit Den Haag ook in 2022 kunnen blijven rijden. Wethouder Irene Korting (VVD) ziet dat niet als oplossing. “Dat is natuurlijk uitstel van executie.” De wethouder wil dat de provincie naar de lange termijn kijkt, voordat ook deze busroutes in 2022 worden geschrapt.

Gevreesd wordt ook voor de grote lijnen door het buitengebied van Dronten. Vier van deze routes staan volgens de wethouder op de tocht. Het gaat dan om lijnen:
163: Dronten – Lelystad
164: Swifterbant – Lelystad
146: Dronten – Swifterbant – Emmeloord
147: Dronten – Biddinghuizen – Harderwijk

Voor deze routes wil de provincie vervangend OV regelen, zogenoemde streeklijnen.

Wethouder Korting vreest dat deze streeklijnen slecht zijn voor het buitengebied van Dronten. De nieuwe bussen zouden niet stoppen bij alle haltes waar de bussen nu wel stoppen. De bereikbaarheid van het buitengebieden en de dorpen Swifterbant en Biddinghuizen verslechteren. Kinderen kunnen moeilijker naar school en andere inwoners kunnen moeilijker naar hun werk in bijvoorbeeld Lelystad, Emmeloord of Harderwijk.

De besparing van het afschaffen van de vier buslijnen levert volgens wethouder Korting 203.000 euro op. Ze hoopt dat de provincie geld kan vinden om het afschaffen ongedaan te maken. "We hebben het hier over een miljoenenconcessie. Dan denk ik: kijk dan niet alleen naar de betaalbaarheid, maar kijk ook naar de maatschappelijke effecten." In september staan de buslijnen op de politieke agenda van de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel