Burgemeester Weerwind roept op tot nationaal onderzoek slavernijverleden

ALMERE • Wo 30 juni 2021 | 20:12 • Woensdag 30 juni 2021 | 20:12

In zijn toespraak tijdens de Keti Koti herdenking in het stadhuis van Almere, heeft burgemeester Franc Weerwind opgeroepen tot een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van Nederland. Steden waar veel geld verdiend is aan de slavenhandel, zoals Utrecht en Amsterdam, hebben al een onderzoek naar de eigen rol aangekondigd.

Weerwind wil het onderzoek uitbreiden. Het is niet alleen een verleden van de Randstad maar van heel Nederland volgens de Almeerse burgemeester. Hij maakte ook bekend een commissie te gaan leiden voor de oprichting van een slavernijmuseum. Dat museum moet in Amsterdam komen te staan. Weerwind gaat mede adviseren over de vorm die het moet krijgen.

In zijn toespraak noemde de burgemeester namen van zijn voorouders die tot slaafgemaakten waren. Hij heeft die namen gevonden in de slavenregisters die sinds vorig jaar digitaal te raadplegen zijn. Door deze namen aan te halen wilde hij benadrukken dat het om een 'levendige geschiedenis' gaat.

Bij de Keti Koti bijeenkomst spraken naast burgemeester Weerwind ook Anneke Dalger, de organisator van de viering. Jörgen Raymann moest kort voor de bijeenkomst afzeggen wegens ziekte, zijn toespraak werd uitgesproken door Cher Cruden, die bij Politie Midden-Nederland werkt. Muzikale optredens waren er van het koor Sinafir en zangeres Charine Eyne, bekend van The Voice.

Aanvulling: Een commissie, die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken advies uitbrengt, vindt dat Nederland de slavernij en de slavenhandel waar Nederlanders zich tot 1863 schuldig aan maakten, erkennen als misdrijven tegen de menselijkheid en excuses daarvoor maken. Daarnaast moet de overheid bereid zijn om "dit historisch onrecht" en de langdurige gevolgen daarvan zoveel mogelijk te herstellen. Dit alles moet bij wet worden geregeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel